Άνοιγμα σχολείων: Πώς θα το κάνουμε σωστά;

Άνοιγμα σχολείων: Πώς θα το κάνουμε σωστά;

 

Άνοιγμα σχολείων: Πώς θα το κάνουμε σωστά;

 

Τις τελευταίες μέρες γίνεται έντονη συζήτηση γύρω από το άνοιγμα των σχολείων, τι θα ισχύσει για μαθητές και δασκάλους και πώς θα μπει σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης στα σχολεία. Είδαμε πολλές εικόνες να περνάνε στις οθόνες μας, με πορείες και τους διαδηλωτές τους να πατάνε κάτω τις μάσκες και να φωνάζουν για τη μη χρήση μάσκας στα σχολεία, άλλους να τάσσονται υπέρ αυτής και οι μαθητές στη μέση απλά να αναμένουν πότε θα επιστρέψουν σχολείο για να παίξουν με τους φίλους τους.

 

Τα μέτρα και όσα θα πρέπει να ισχύουν έχουν αλλάξει τόσες φορές, που δικαιολογημένα  έχει δημιουργηθεί σύγχυση σε πολλούς γονείς, αλλά και έντονη ανησυχία για το πως θα είναι προστατευμένα τα παιδιά στο σχολείο. Οι κουβέντες πάνε κι έρχονται και κάποιοι γονείς να αποφασίζουν ακόμα και να μην στείλουν το παιδί τους στο σχολείο. Δεν ξέρω τι είναι καλό και τι όχι, θα πρέπει όμως όλοι να βρούμε τρόπο να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες και δεδομένα.

 

Όσον αφορά τα πρακτικά, το παιδί σας σίγουρα μέχρι τώρα έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και βλέποντας εσάς να προσέχετε, έχουν αρχίσει και αυτά να το κάνουν. Τα σχολεία έχουν φροντίσει για όλα όσα ορίζουν τα μέτρα και παρά το δύσκολο των καταστάσεων, είμαι σίγουρος πως θα κάνουν το καλύτερο δυνατό. Μάσκα, αντισηπτικό και προσωπικά σκεύη για φαγητό και νερό, είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας. Θα πρέπει να μας γίνει συνήθεια και να το ακολουθούμε πιστά.

 

Πόσο εύκολο όμως μπορεί να είναι να πείσεις ένα οχτάχρονο να φοράει τη μάσκα του στο σχολείο; Πώς θα παίξει άνετα, θα φωνάξει και θα γελάσει με την ψυχή του; Η φαντασία τους θα οργιάσει και οι μάσκες το πιο πιθανό είναι να γίνουν αντικείμενο για παιχνίδι. Σκέψου τώρα και τη θέση του δασκάλου, που θα ρισκάρει την υγεία του κάθε μέρα φροντίζοντας για την υγεία των παιδιών μας.

 

Διάβασα κάπου πως ο δάσκαλος δεν ποιεί, αλλά τελειοποιεί, και αυτό έχει μεγάλη διαφορά. Μην περιμένεις να μάθει στο σχολείο όσα εσύ δεν φρόντισες να του διδάξεις όλο το καλοκαίρι. Μάθε στο παιδί σου τα βασικά για το πώς θα πρέπει να προστατευθεί και σεβάσου τον δάσκαλο που θα προσπαθεί να το κρατήσει ασφαλή. Οι δάσκαλοι έχουν φροντίσει τα παιδιά να ξεκινήσουν την καινούρια σχολική χρονιά όσο πιο ομαλά γίνεται, δεδομένου των συνθηκών.

 

Χρειάζεται ομαδικότητα και συνεργασία για να λήξει όλο αυτό όσο πιο σύντομα και με λιγότερες απώλειες γίνεται. Stay safe! Καλή Σχολική Χρονιά!

Share: