Πότε να αρχίσει το παιδί μουσικό όργανο;

Πότε να αρχίσει το παιδί μουσικό όργανο;

 

 

Πότε να αρχίσει το παιδί μουσικό όργανο;

 

Κάθε παιδί μαγεύεται από τη μουσική. Από μωρά ακόμα που ξεκινούν να χτυπούν τις κατσαρόλες και θαρρείς κολλάνε με τους ήχους, ενώ εσένα είναι σαν να αδειάζει το μέσα σου. Ο άνθρωπος από πολύ μικρή ηλικία ανακαλύπτει τη μουσική, ανάμεσα σε ήχους τις καθημερινότητας.

 

Η μουσική είναι πολύ σημαντική για την ανατροφή και τη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού. Μέσα από την εκμάθηση της μουσικής, το παιδί ωριμάζει και μαθαίνει να σκέφτεται ολοκληρωμένα, αναπτύσσοντας δεξιότητες. Υπάρχει επίσης άμεση σύνδεση με τα σχολικά μαθήματα, όπως για παράδειγμα με τα μαθηματικά, καθώς,  όταν ένα παιδί είναι σε θέση να κατανοεί τον παλμό, τον ρυθμό και τις κλίμακες, μαθαίνει παράλληλα πώς να διαιρέσει και να δημιουργήσει κλάσματα ή τις βασικές αρχές της φυσικής, αφού σταδιακά θα μάθουν πως ο ήχος είναι δόνηση που μεταδίδεται με τη μορφή κυμάτων και έτσι τελικά φτάνει στα αυτιά μας.

 

Μαθαίνοντας διαφορετικά μουσικά όργανα, τα παιδιά μπορούν να ανακαλύψουν τον ρόλο που παίζει η μουσική σε άλλους πολιτισμούς και να μάθουν για τις διαφορετικές κουλτούρες, ήθη και έθιμα. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος το παιδί να κοινωνικοποιηθεί, αφού θα έρθει σε επαφή με άλλα παιδιά που μοιράζονται τις ίδιες δεξιότητες ή καταλήγοντας μέλος κάποιας μουσικής μπάντας.

 

Η μουσική είναι το καλύτερο μέσο για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Χαρά, λύπη, άγχος, εξωτερικεύονται μέσα από τις μελωδίες και γίνονται συναισθηματικά πιο ώριμα, ενώ παράλληλα αναπτύσσεται η φαντασία και η δημιουργικότητά τους.

 

Πριν καταλήξει σε κάποιο μουσικό όργανο, καλό είναι να τα δοκιμάσει όλα. Να ακούσει τους ήχους και να επεξεργαστεί το κάθε μουσικό όργανο ξεχωριστά. Μην το πιέσεις για κάποιο συγκεκριμένο γιατί μπορεί να μην το εκφράζει και αντί για χαρά να του δίνει λύπη.

 

Γενικότερα όμως, η ηλικία των 3 περίπου ετών θεωρείται κατάλληλη για να ξεκινήσει ένα παιδί να μαθαίνει έγχορδα μουσικά όργανα. Η εκμάθηση βιολοντσέλου συνίσταται από τα 4 με 5 έτη και άνω, ενώ για το μπάσο, το οποίο απαιτεί περισσότερη σωματική δύναμη, θεωρητικά το παιδί θα πρέπει να έχει φτάσει στην ηλικία των 11 ετών. Τέλος, τα πνευστά όργανα είναι μια καλή βάση για να μάθουν να «διαβάζουν» μουσική, αλλά συνιστώνται σε παιδιά από 7 ή 8 ετών και άνω.

Σε κάθε περίπτωση, διάλεξε με προσοχή το ωδείο και τον δάσκαλο. Θα είναι καταλυτικά στην αγάπη του για την μουσική!

 

Share: