5 Κανόνες Ασφάλειας που Κάθε Παιδί Πρέπει να Διδαχθεί

5 Κανόνες Ασφάλειας που Κάθε Παιδί Πρέπει να Διδαχθεί

Είναι αναπόφευκτο: κάθε παιδί θα ζητήσει -αργά ή γρήγορα- να βγει έξω μόνο του. Ας το παραδεχτούμε, όλοι μας βρεθήκαμε σε αυτή τη θέση -συνήθως τα πρωτότοκα παιδιά σε ομολογουμένως δυσκολότερη φάση αφού άνοιγαν το δρόμο για τους επόμενους.

Το παιδί μεγαλώνει. Και μαζί μεγαλώνουν και οι ανάγκες του για ανεξαρτητοποίηση. Αυτό μπορεί να γίνει με μία απλή βόλτα στη γειτονιά, στο σχολείο, στο γήπεδο ή όπου αλλού ορίσετε εσείς (και η παρέα του! ).

Δυστυχώς, λοιπόν, ο ρόλος του μπαμπά που είναι πανταχού παρών και έτοιμος να προστατεύσει το σπλάχνο του από κάθε τι που κινείται και αναπνέει γύρω του, σύντομα αλλάζει. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δε μπορείς να μιλήσεις ανοιχτά στο παιδί σου για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει και πως μπορεί να το κάνει. Μάλιστα, όσο το νωρίτερο, τόσο καλύτερα. Φρόντισε να συζητήσεις μαζί του ανοιχτά και δώσε του τον χρόνο να επεξεργαστεί τις πληροφορίες που του δίνεις και να σε ρωτήσει ό,τι το απασχολεί.

  1. Οι «καλοί» και οι «κακοί» ξένοι

       Είναι σημαντικό το παιδί να ξέρει ότι δεν είναι όλοι οι ξένοι άνθρωποι κακοί. Προσπάθησε να του μιλήσεις για το πως μπορεί να ξεχωρίσει τις κακές προθέσεις κάποιου, ΧΩΡΙΣ να το τρομάξεις. Για παράδειγμα, ένας ξένος (άνδρας ή γυναίκα) που θα προσπαθήσει να το δελεάσει προσφέροντάς του μία λιχουδιά ή θέλει να τον ακολουθήσει για να δει ένα ζωάκι ή του ζητάει να τον βοηθήσει σε κάτι (οι μεγάλοι ποτέ δε θα ζητήσουν τη βοήθεια ενός μικρού παιδιού), θα πρέπει να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου στο παιδί.

Ωστόσο, άγνωστοι που μπορεί να συναντήσουν στο σχολείο, στον φούρνο ή κάποιος νέος φίλος των γονιών, καθώς και πολλοί πολλοί άλλοι άνθρωποι είναι απλώς άγνωστοι οι οποίοι δεν έχουν καμία απολύτως κακή πρόθεση ενάντια στο παιδί. Προσπάθησε να του μάθεις να εμπιστεύεται το ένστικτό του και να κρίνει σε ποια κατηγορία ανήκει ένας ξένος που συναντά.

  1. Μάθε του ποιόν να εμπιστεύεται σε επείγουσες καταστάσεις

             Εάν το παιδί βρεθεί σε κατάσταση ανάγκης, ξέρει ποιόν να εμπιστευθεί; Πες στο παιδί σου ότι εάν χρειαστεί βοήθεια, να απευθυνθεί σε μία δασκάλα, σε κάποιον που φορά στολή (αστυνομικό) ή σε μία μητέρα/πατέρα. Ποτέ δεν πρέπει να μπει σε αυτοκίνητο με κάποιον άγνωστο που υποστηρίζει ότι μπορεί να βοηθήσει. Εάν κάποιος το πλησιάζει λέγοντας πως τον έστειλε ο μπαμπάς ή η μαμά, φρόντισε να του ζητήσει τον «μυστικό κωδικό». Δηλαδή, ας του μάθεις μία μυστική φράση που μόνο εσείς στην οικογένεια θα ξέρετε (μπορεί να είναι ένας αριθμός, ένας συνδυασμός λέξεων ή οτιδήποτε άλλο σκεφτείτε). Ο ξένος που δε γνωρίζει τη φράση, είναι επικίνδυνος και το παιδί πρέπει να φύγει άμεσα από κοντά του.

  1. Οι κανόνες του σώματος είναι κρίσιμοι από πολύ μικρή ηλικία

           Μάθε στο παιδί τον κανόνα του εσώρουχου. Με απλά λόγια, απαγορεύεται να το αγγίξει οποιοσδήποτε στα μέρη του σώματος που ακουμπούν τα εσώρουχά του. Μάθε του να λέει «όχι» όταν κάποιος το κάνει να αισθανθεί περίεργα όταν το ακουμπάει. Το παιδί μπορεί από μόνο του να αποφασίσει ποιος και πότε θα το ακουμπάει, ακόμα και αν πρόκειται για μία αγκαλιά ή ένα φιλί. Και ναι, αν πρόκειται για εκείνη τη μακρινή θεία σου που θέλει να χιλιοαγκαλιάσει/φιλήσει/σαλιώσει τον Γιωργάκη σου — ΜΗΝ το υποχρεώσεις να το κάνει εάν δεν θέλει. Γιατί την επόμενη φορά που κάποιος του ζητήσει κάτι αντίστοιχο και αυτό δεν θα θέλει, μάντεψε: ΔΕΝ θα το πει. Τέλος, φρόντισε να μάθεις στο παιδί ότι άτομα που μπορεί να θέλουν να το προσβάλουν σεξουαλικά δεν είναι πάντα μεγάλα σε ηλικία: έχουν αναφερθεί πολλές περιπτώσεις παιδιών (συνήθως στην εφηβεία και αργότερα) που προσπαθούν με τη βία να αγγίξουν άλλα άτομα κάτω από τα ρούχα τους. Θα πρέπει ΠΑΝΤΑ να αναγνωρίζουν τις κακές προθέσεις, από όποιον και αν προέρχονται.

  1. Μιλήστε για βασικούς κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής

         Δίδαξε στο παιδί σου να αναγνωρίζει τις διαβάσεις και πως να περνάει με ασφάλεια ένα δρόμο. Θα πρέπει πάντα να έχει υπ“όψιν του ότι μπορεί κάποιος να ξεπαρκάρει, οπότε να προσέχει να μην στέκεται πίσω από ένα σταματημένο αυτοκίνητο. Επιπλέον, μάθε στο παιδί ότι η ζώνη ασφαλείας δεν είναι διακοσμητική. Φόρα εσύ τη δική σου και δείξε του πως να βάζει τη δική του. Τέλος, πες στο παιδί ότι εάν για οποιοδήποτε λόγο βρεθεί σε κάποιο αμάξι που ανεβάζει θερμοκρασία (κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες) -πράγμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ασφυξία-, να μάθει να λύνει τη ζώνη του και να κορνάρει με δύναμη ασταμάτητα μέχρι να το προσέξουν και να το απεγκλωβίσουν.

  1. Όταν χαθείτε σε ένα πολυσύχναστο μέρος

          Εντάξει, το σενάριο είναι παραπάνω από εφιαλτικό. Αλλά μπορεί να συμβεί. Αντί να μας πιάνει πανικός, είναι σημαντικό το παιδί να ξέρει πως πρέπει να αντιδράσει σε μία τέτοια περίπτωση. Κατ“αρχάς, όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, εάν χρειαστεί να ζητήσει βοήθεια, θα πρέπει να προτιμήσει κάποιον άλλο γονιό ή κάποιον αστυνομικό. Είναι καλό το παιδί να γνωρίζει τα στοιχεία επικοινωνίας σας (όνομα, τηλέφωνο), για να μπορεί να τα πει εάν του ζητηθούν. Προσοχή! Το να του τα έχεις γραμμένα σε κάποιο σημείο σίγουρα μπορεί να φανεί χρήσιμο, αλλά οι επιτήδειοι μπορεί να καραδοκούν και να προσπαθήσουν να μάθουν προσωπικές πληροφορίες όταν εσύ δε θα θέλεις. Τέλος, μάθε στο παιδί ότι δεν είναι καλό να αρχίσει να κινείται μέσα στον κόσμο ψάχνοντας για εσένα. Μόλις αντιληφθεί ότι δεν σε βλέπει, θα πρέπει να καθίσει σταθερά στο ίδιο σημείο φωνάζοντας με όλη του τη δύναμη το όνομά σου (ένα «μπαμπά» θα βοηθούσε επίσης, αλλά όχι το ίδιο με το όνομα), μέχρι να πας εσύ σε αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, σε όποια κατάσταση και αν βρεθεί το παιδί, δεν θα πρέπει να πανικοβάλλεται. Προσπάθησε να του διδάξεις την αίσθηση ασφάλειας και πως να αναγνωρίζει τον κίνδυνο, χωρίς όμως να είναι καχύποπτο για οτιδήποτε συμβαίνει γύρω του. Τέλος, κέρδισε από νωρίς την εμπιστοσύνη του για να μπορεί να σου μιλάει χωρίς να φοβάται. (το πώς θα το κάνεις, είναι άλλη κουβέντα, θα τα πούμε σε άλλο post!)

 

Share: