Κατασκήνωση: Υπέρ ή κατά;

Κατασκήνωση: Υπέρ ή κατά;

Κατασκήνωση: Υπέρ ή κατά

 

Λίγες μέρες πριν κλείσει το σχολείο θυμάμαι πολλοί από τους συμμαθητές μου να βρίσκονται σε φρενίτιδα επειδή θα πλησίαζε η μέρα που θα αναχωρούσαν για την κατασκήνωση. Καθώς τους έβλεπα να μιλάνε με τόσο ενθουσιασμό για τις περιπέτειες που θα ζήσουν, ένιωσα μια μικρή ζήλια και ζήτησα ή μάλλον απαίτησα από τους γονείς μου να με γράψουν και μένα σε μια κατασκήνωση. Κάναμε την έρευνά μας, συλλέξαμε φυλλάδια, ρωτήσαμε φίλους και γνωστούς και βρήκαμε τη κατάλληλη για μένα.

 

Η μέρα της αναχώρησης ήρθε και ήμουν τόσο ενθουσιασμένος που θα ζούσα πρώτη φορά μακριά από τους γονείς μου, θα περνούσα τις μέρες μου στη θάλασσα και θα ήμουν όλη μέρα με νέους φίλους. Η κατασκήνωση ήταν ακριβώς όπως μας είχαν πει, ήταν όλα όπως έπρεπε, όμως εγώ δεν περνούσα καλά τελικά και δεν ήταν ότι μου έλειπαν οι δικοί μου, αλλά δεν μπορώ και να εξηγήσω ακριβώς το συναίσθημα. Δεν ενθουσιαζόμουν όπως τα υπόλοιπα παιδιά με τις δραστηριότητες, τα παιχνίδια τα έβρισκα βαρετά, το φαγητό δεν μου άρεσε και με ενοχλούσε που έπρεπε στις διακοπές μου να έχω πρόγραμμα.

 

Στην κατασκήνωση άντεξα 1.5 βδομάδα, μετά ήρθαν και με μάζεψαν γιατί δεν άντεξαν άλλο τη γκρίνια μου. Όταν οι δικοί μου με ρώτησαν τι με έπιασε και ξαφνικά δεν μου άρεσε, ενώ το περίμενα σαν παλαβός, δεν ήξερα τι ακριβώς να απαντήσω. Δεν μου άρεσε απλά και δεν το ξαναδοκιμάσαμε.

 

Η κατασκήνωση μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί να γίνει ανεξάρτητο και να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αφού θα αναγκαστεί να στηριχθεί στις δικές του δυνάμεις σε περίπτωση που προκύψει κάτι. Θα τον κάνει να δεθεί παραπάνω με τους φίλους του και θα ζήσει σίγουρα πρωτόγνωρες καταστάσεις. Είναι επίσης ιδανική λύση όταν οι γονείς δεν έχουν την εναλλακτική ενός εξοχικού.

 

Από την άλλη είναι και παιδιά που το πρόγραμμα της κατασκήνωσης δεν τα καλύπτει και οι δραστηριότητες που συνήθως έχουν τα αφήνει αδιάφορα. Αυτά τα παιδιά δεν σημαίνει πως έχουν κάποιο πρόβλημα επειδή δεν συμβαδίζουν με το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών που ενθουσιάζονται στην ιδέα της κατασκήνωσης, απλά έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα ή δεν ήταν ακόμα έτοιμα για μια τέτοια εμπειρία ή ίσως και να μην τους ταίριαξε η ίδια η κατασκήνωση.

 

Πριν οποιαδήποτε απόφαση, θα πρέπει να το συζητήσεις με το παιδί, να μάθεις τους λόγους που θέλει να πάει στην κατασκήνωση και τι περιμένει να ζήσει εκεί. Κάποιες από τις κατασκηνώσεις σου δίνουν τη δυνατότητα να τις επισκεφθείς πριν πάρεις την απόφαση να πας, επομένως είναι καλή λύση για να σιγουρευτείτε αν του αρέσει ή όχι και αν πραγματικά το θέλει και δεν το λέει επειδή θα πάνε οι φίλοι του. 

 

 

Share: