Μπαμπά θέλω κινητό: Από τώρα;

Μπαμπά θέλω κινητό: Από τώρα;

 

Μπαμπά θέλω κινητό: Από τώρα;

 

Εμείς μεγαλώσαμε με σταθερό τηλέφωνο και τηλεόραση και τα παιδιά μας θα το κάνουν με κινητό και tablet. Μου προκαλεί ακόμα τρομερή έκπληξη πως τα μωρά χειρίζονται τις ηλεκτρονικές συσκευές, Θαρρείς και το μαθαίνουν πριν καν γεννηθούν. Το ερώτημα που προκύπτει επομένως δεν είναι αν θα του πάρεις κινητό, αλλά το πότε;

 

Σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, πάνω από το 80% των παιδιών Γυμνασίου στην Ελλάδα χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο. Το ποσοστό αγγίζει το 36% στα παιδιά Δημοτικού, το 60% στα παιδιά 9-12 ετών, ενώ περίπου ένα στα εκατό παιδιά εμφανίζονται με κινητό τηλέφωνο στο νηπιαγωγείο. Καταλαβαίνεις δηλαδή, πως είναι κάτι που δεν μπορείς να αποφύγεις, μπορείς όμως να ορίσεις τον χρόνο και τρόπο χρήσης του, αλλά και το πότε είναι έτοιμο το δικό σου παιδί να έχει κινητό.

 

Τα οφέλη:
Σε συμφέρει σίγουρα να έχει κινητό, ειδικότερα αν έχει εξωσχολικές δραστηριότητες για να είσαι σίγουρος για το που βρίσκεται. Το πρόγραμμα εντοπισμού GPS, είναι θείο δώρο για κάθε γονιό. Ενώ η εξοικείωσή του με την τεχνολογία και τα νέα μέσα επικοινωνίας θα τον βοηθήσουν πολύ και αργότερα.


Κίνδυνοι:
Η υπερβολική χρήση του κινητού σε μικρή ηλικία, αλλά και σε μεγαλύτερη, μπορεί να προκαλέσει αποξένωση, μείωση κοινωνικότητας, παραμέληση των μαθημάτων και των σχολικών εργασιών, λιγότερος χρόνος άσκησης, αλλά και έκθεση σε επικίνδυνες ή ακατάλληλες σελίδες στο διαδίκτυο.

Για να αποφύγεις τα χειρότερα, θέσε τους εξής κανονισμούς:

 

1. Συμφωνήστε με ποια κριτήρια θα γίνεται η χρήση του κινητού και μόνο εφόσον έχει καταλάβει τους κινδύνους και την ευθύνη

2. Απαγορεύεται η χρήση του κινητού κατά την διάρκεια του σχολείου

3. Να μην δίνει τον αριθμό ή τα στοιχεία του σε αγνώστους

4. Να χρησιμοποιείται πάντα με ακουστικά (hands free) για να είναι το ακουστικό όσο το δυνατόν πιο μακριά από το αφτί του.

5. Ο χρόνος που μπορεί να ασχολείται με το κινητό όσο βρίσκεται στο σπίτι θα ορίζεται από εσάς, για να μην χάνετε χρόνο μαζί. Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα που στο οικογενειακό τραπέζι δεν ακούγεται τίποτα άλλο πέρα από τους ήχους του κινητού.

Όσο μικρότερο είναι το παιδί, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες να κολλήσει με το κινητό. Φρόντισε να δείχνεις πάντα εσύ το καλό παράδειγμα χρήσης της κινητής συσκευής. Δεν μπορείς να απαιτείς να κάνει κάτι που εσύ ο ίδιος δεν κάνεις πρώτος!

 

Share: