Κολικοί 1ου τριμήνου: Αίτια και αντιμετώπιση

Κολικοί 1ου τριμήνου: Αίτια και αντιμετώπιση

Οι κολικοί του 1ου τριμήνου αν και ένα συνηθισμένο και καλόηθες φαινόμενο είναι ένα σήριαλ κλασσικό, δραματικό, γεμάτο ανησυχία, αυπνία, απόγνωση, ανασφάλεια ,ενοχές και…αίσιο τέλος!

Κάποια στιγμή το μωρό κλαίει σπαρακτικά και επίμονα χωρίς φανερό λόγο. Σας έχουν πει να μην ανησυχείτε, όμως εσείς απελπίζεστε  και επιστρατεύετε ότι τεχνική διάσωσης έχετε διαβάσει ή ακούσει. Πρόσκαιρα το μωρό σας ηρεμεί, μετά όμως  ξαναρχίζει με πιο δυνατά κλάματα…και κάπου εκεί σας κατακλύζουν αρνητικά συναισθήματα και αναρωτιέστε «πού είναι αυτή η γονεική  αγάπη;» Μην ανησυχείτε. Ούτε το μωρό σας είναι δύστροπο ούτε εσείς είστε ανεπαρκείς γονείς. Περίπου 2 στα 10 απόλυτα υγιή μωρά παρουσιάζουν κρίσεις επίμονου κλάματος που χαρακτηρίζονται ως κολικοί πρώτου τριμήνου.

Ο ορισμός των κολικών αρκεί να δώσει την εξήγηση στο δράμα: Έντονο κλάμα διάρκειας πάνω από 3 ώρες για πάνω από 3 ημέρες την εβδομάδα,για πάνω από τρεις εβδομάδες.

 

Πού οφείλονται οι κολικοί

Μέχρις στιγμής δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά και με βεβαιότητα η ακριβής αιτιολογία των κολικών. Θεωρείται ότι εμπλέκονται πολλοί παράγοντες.

  • Μία επικρατής θεωρία είναι η ανωριμότητα του γαστρεντερικού συστήματος των βρεφών, που με την μη ομαλή  κινητικότητα του εντέρου οδηγεί σε μειωμένη απορρόφηση τροφών, με επακόλουθα πολλά αέρια στο έντερο του βρέφους που του προκαλούν πόνο.
  • Διαταραχές στην εντερική χλωρίδα, δηλ. στα μικρόβια που φυσιολογικά υπάρχουν στο έντερο, μπορεί επίσης να παίζουν κάποιο ρόλο.
  •  Ψυχολογικοί παράγοντες πιστεύεται επίσης ότι παίζουν ρόλο στην εμφάνισή τους. Ιδιαίτερα αν οι γονείς είναι υπερβολικά αγχώδεις υπάρχει η θεωρία της μετάδοσης του άγχους στο βρέφος και της εκδήλωσης κολικών.

 

Υπάρχει θεραπεία για τους κολικούς;

Ενιαία και οριστική θεραπεία μάλλον δεν υπάρχει. Στόχος είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων του μωρού σας, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του. Στην προκειμένη περίπτωση είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για κάθε πατέρα να αναλάβει δράση, να δεθεί συναισθηματικά με το μωρό του και να βοηθήσει έμπρακτα με παρεμβάσεις ανακουφιστικές για  το μωρό, έχοντας επίγνωση ότι δεν υπάρχει μαγικός τρόπος για να ηρεμήσεις ένα μωρό που κλαίει, αλλά υπάρχουν πολλές τεχνικές ως εργαλεία διάσωσης.

 

 Τι πρέπει να κάνετε για αντιμετώπιση των κολικών;

  • Βελτιώστε την τεχνική σίτισης προς  αποφυγή κατάποσης αέρα.

            Ο θηλασμός ή σίτιση με μπιμπερό να γίνονται σε ήσυχο μέρος με το στόμα του βρέφους να εφαρμόζει καλά στο στήθος ή το μπιμπερό και η θηλή του μπιμπερό ιδανικά να είναι ελεγχόμενης ροής (κατά των κολικών). Σε             περίπτωση που το βρέφος τρώει λαίμαργα συστήνονται διαλείμματα ανά διαστήματα ώστε να ρευτεί ικανοποιητικά.

 

  • Πάρτε το μωρό σας αγκαλιά και βοηθήστε το να κοιμηθεί ή απλά να βολευτεί επάνω σας, επικοινωνώντας με τη γλώσσα του σώματος «είμαι εδώ και σε κρατώ». Χαϊδέψτε το, ακουμπήστε σταθερά την παλάμη σας στην πλάτη ή στην κοιλιά του, πιέζοντας ελαφρά ή δοκιμάστε ρυθμικά μαλακά χτυπηματάκια στην πλάτη.
  • Τοποθετήστε ζεστά επιθέματα για μερικά λεπτά στην κοιλιά του βρέφους και δοκιμάστε ελαφρές κυκλικές κινήσεις στην κοιλιά του.
  • Βάλτε το μπρούμυτα στα πόδια σας και δοκιμάστε να τρίψτε του την πλάτη με κυκλικές ήρεμες κινήσεις. Το μασάζ των βρεφών έχει πολλά πλεονεκτήματα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αρχικά ως μια ευχάριστη δραστηριότητα με το μωρό σας, ενώ αποδεικνύεται πολλές φορές ότι ανακουφίζει, χαλαρώνει και αφαιρεί την ένταση.
  • Νανουρίστε το μωρό σας με κάποιο ήρεμο τραγούδι με ρυθμική μελωδία ή μονότονο θόρυβο (π.χ. από λευκή συσκευή, αλλά μη διστάσετε να επιλέξετε την αγαπημένη σας μουσική ειδικά αν δείχνει να ανταποκρίνεται.
  • Περπατήστε αγκαλιά μαζί του πάνω-κάτω ή κουνήστε το ρυθμικά και ήπια στο καρότσι του.
  • Δοκιμάστε ένα ελαφρύ φάσκιωμα ολοσωματικό που μπορεί να λειτουργήσει πολύ χαλαρωτικά. Τα μωρά εκνευρίζονται καμιά φορά ακόμα και με τις ίδιες τους τις κινήσεις.
  • Κάντε ένα σύντομο περίπατο με το αυτοκίνητο. Ίσως οι κραδασμοί του οχήματος βοηθήσουν το βρέφος να ηρεμήσει.

 

Τι να μην κάνετε για τους κολικούς

  • Μην χάνετε την ψυχραιμία σας και μην απογοητεύεστε αν δεν έχει άμεσο αποτέλεσμα αυτό που δοκιμάσατε. Δώστε ένα χρονικό περιθώριο και δοκιμάστε κάτι άλλο.
  • Μην θυμώνετε με τον εαυτό σας ή με το μωρό και μην το τραντάζετε ποτέ.
  • Μην προσπαθείτε να μπουκώσετε το μωρό για να πάψει να κλαίει
  • Μην εμπλέκεστε όλοι μαζί επιστρατεύοντας συγχρόνως όλες τις τεχνικές αντιμετώπισης των κολικών.
  • Μην φοβάστε ότι θα πάθει κάτι από το πολύ κλάμα. Είναι σύμπτωμα και όχι αιτία του προβλήματος.
  • Μην διστάσετε να αφήσετε το μωρό σας και να αλλάξετε βάρδια για λίγη ώρα, ώστε να κάνετε κάτι που σας ευχαριστεί και σας ξεκουράζει

 Τα βρέφη με κολικούς έχουν εξαιρετική πρόγνωση και η οντότητα αυτή παύει να υφίσταται μετά την ηλικία των 3-4 μηνών. Εξοπλιστείτε λοιπόν με υπομονή και δείτε ως μία πρόκληση να εξερευνήσετε και να εμβαθύνετε στα «θέλω» του δικού σας παιδιού…και μην ξεχνάτε ότι ευτυχισμένοι γονείς μεγαλώνουν και ευτυχισμένα παιδιά.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες την παιδίατρο-εντατικολόγο-σύμβουλο θηλασμού, κα Ρέα Δημητριάδου, Msc, PHD, IBCLC. 

Παπαναστασίου 56, Θεσσαλονίκη, 6944 74 51 91

www.readimitriadi.gr

Share: