Περιμένοντας: Πώς να βοηθήσεις την μέλλουσα μαμά

Περιμένοντας: Πώς να βοηθήσεις την μέλλουσα μαμά

Περιμένοντας: Πώς να βοηθήσεις την μέλλουσα μαμά

Η περίοδος της εγκυμοσύνης για τη γυναίκα είναι από τις πιο χαρούμενες στη ζωή της, παράλληλα όμως μπορεί να γίνει και από τις πιο αγχωτικές. Η αγωνία για το αν όλα θα πάνε καλά, πως θα τα καταφέρει με τη δουλειά, πώς θα ανταποκριθεί με τις ανάγκες του σπιτιού κλπ. μπορούν να την αγχώσουν και να μην της επιτρέψουν να απολαύσει την εγκυμοσύνη της. Από την άλλη πλευρά είσαι κι εσύ, ο πατέρας, που αντιμετωπίζεις τα ίδια άγχη, αλλά πρέπει να την στηρίξεις, γιατί ας το παραδεχθούμε, εκείνη το περνάει κυρίως.

Μικρές συμβουλές για να βοηθήσεις την μέλλουσα μαμά

1. Το πρώτο που μπορείς να κάνεις, είναι να την βοηθάς με το σπίτι. Ξεκόλλα από τον καναπέ και πιάσε το ξεσκονόπανο (ναι, το ίδιο λέμε). Πολλές από τις δουλειές του σπιτιού είναι επικίνδυνες για την εγκυμονούσα και μπορεί να την κουράσουν περισσότερο από πριν. Επιπλέον το ενδιαφέρον σου θα την ευχαριστήσει, ακόμα και αν τα κάνεις όλα λάθος.

2. Είναι στον τρίτο μήνα και θέλει να ετοιμάσει το παιδικό δωμάτιο. Εσύ σκέφτεσαι πως είναι νωρίς, ξέχνα το και βοήθησέ την με το δωμάτιο, αλλά να το κάνεις με ενθουσιασμό. Αφού είναι κάτι που την αγχώνει κάντε το μαζί σιγά σιγά. Θα το ευχαριστηθείς κι εσύ, πίστεψέ με.

3. Ως γνωστόν, οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη λόγω ορμονών έχουν αμφιβολίες για το σώμα τους, για το αν είναι όμορφες και αν αρέσουν ακόμα στο σύντροφό τους. Κάνε την κάθε μέρα να νιώθει μοναδική. Περιποιήσου την, βγείτε βόλτα, γίνε ρομαντικός και τόνισέ της πόσο χαρούμενος είσαι για τα νέα δεδομένα στη ζωή σας.

4. Ορισμένες γυναίκες όταν σταματάνε τη δουλειά λόγω εγκυμοσύνης, δείχνουν σημάδια θλίψης. Και αυτό  γιατί είχαν συνηθίσει να εργάζονται και να προσφέρουν, ενώ τώρα θα πρέπει απλά να ρίξουν τους ρυθμούς, να αλλάξουν την καθημερινότητά τους και να κάνουν ένα βήμα πίσω από αυτό που λέγεται “γυναίκα καριέρας”. Σε αυτό το σημείο δεν μπορείς να κάνεις και πολλά, πέρα από να την βοηθήσεις να νιώσει σίγουρη για τον εαυτό της και να βρει κάτι με το οποίο μπορεί να ασχοληθεί μέχρι να γεννήσει και που απολαμβάνει.

5. Να είστε ομάδα. Η μέλλουσα μαμά θέλει να νιώθει φροντίδα και σιγουριά. Σχεδιάστε μαζί το μέλλον, άκου όλους τους προβληματισμούς της, ακολούθησέ την σε κάθε ραντεβού με το γιατρό της, κακόμαθέ την. Η περίοδος της εγκυμοσύνης μπορεί να γίνει και για σένα μια πολύ ευτυχισμένη περίοδος, αρκεί να λειτουργείτε “μαζί” και να κατανοείς πραγματικά πόσο δύσκολο είναι για αυτήν το ότι όλα αλλάζουν.

Αυτό που χρειάζεστε και οι δυο σαν μέλλοντες γονείς, είναι ηρεμία και όσο περισσότερη ισορροπία μπορείτε να έχετε. Γεμίστε με ύπνο γιατί θα κάνετε καιρό να ξανακοιμηθείτε, ταξιδέψτε όσο σας το επιτρέπουν οι καταστάσεις και απολαύστε κάθε λεπτό της εγκυμοσύνης.

Με το καλό!

Share: