Νέοι γονείς: Tips για όσο το δυνατόν περισσότερο ύπνο

Νέοι γονείς: Tips για όσο το δυνατόν περισσότερο ύπνο

Νέοι γονείς: Tips για όσο το δυνατόν περισσότερο ύπνο

 

Ύπνος. Λέξη υψίστης σημασίας. Απαραίτητος για την σωστή λειτουργία του ανθρώπινου νου και σώματος. Ύπνος. Ύπνος;

Μου λείπουν τα φοιτητικά μου χρόνια. Τότε που όριζα ελεύθερα πότε θα κοιμηθώ και πόσο. Πότε θα πάω στη Σχολή μου και αν θα πάω ή θα προτιμήσω τον καφέ με τους συμφοιτητές μου ή αν θα κοιμηθώ πάλι. Γενικά, από τότε που ήρθε το παιδί σκέφτομαι μόνο τον ύπνο. Προφανώς γιατί αυτό μου λείπει και καταλαβαίνω κάθε μέρα και περισσότερο γιατί λένε πως ανήκει στις βασικές λειτουργίες του ανθρώπου.

Με την γυναίκα μου νομίζω έχουμε φτάσει πλέον σε ένα επίπεδο που τα πάντα γίνονται μηχανικά. Συναντιόμαστε πού και πού στους διαδρόμους όταν αλλάζουμε βάρδια, αλλάζουμε ματιές αλληλοϋποστήριξης και δεν ξαναβρισκόμαστε.

Με τον καιρό βέβαια ανακαλύψαμε κάποια tips που πιστεύω μπορεί να βοηθήσουν κι εσένα αν είσαι νέος μπαμπάς και χρειάζεσαι ύπνο, όχι μόνο εσύ αλλά και η μαμά.

1. Αποσυμφορήσου πριν τον ύπνο.
Η νέα πραγματικότητα με το μωρό μπορεί να προκαλέσει άγχος, στρες και να σε κάνει να «χάσεις» τον ύπνο σου. Πριν ξαπλώσεις κάνε ασκήσεις αναπνοής, μπορεί να φαίνεσαι αστείος αλλά βοηθάει, πίστεψέ με. Διάβασε κάτι που σε χαλαρώνει ή απόλαυσε ένα ζεστό μπάνιο.

2. Βγάλε από την κρεβατοκάμαρα οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή.
Το φώς της τηλεόρασης για παράδειγμα, μπορεί αν σου προκαλέσει αναστάτωση και αϋπνία. Και ο ύπνος είναι κάτι απαραίτητο για σένα αυτή την περίοδο.

3. Ορίστε βάρδιες.
Είναι πολύ σημαντικό να έχει ο καθένας σας προσωπικό χρόνο για να περιποιηθεί τον εαυτό του ή να ξεκουραστεί. Μοιράστε τις δουλειές, όπως το άλλαγμα της πάνας, τις δουλειές στο σπίτι ή τα ψώνια. Αν είσαι εσύ αυτός που τα πρωινά λείπει λόγω δουλειάς, όταν επιστρέψεις, ανέλαβε για λίγο την φροντίδα του μωρού ώστε η μητέρα να κοιμηθεί.

4. Ζήτησε βοήθεια.
Αν δεις πως δυσκολεύεστε πολύ και υπάρχει ένταση μεταξύ σας, σημαίνει πως ήρθε η ώρα να ζητήσεις βοήθεια και να μην ντραπείς. Είναι απολύτως φυσικό να νιώθετε ορισμένες φορές πως δεν μπορείτε να καταφέρετε τίποτα και δυσκολεύεστε να πάτε μέχρι την κουζίνα. Οι παππούδες σε αυτή την περίπτωση είναι η καλύτερη λύση. Έμπειροι και γεμάτοι όρεξη να περάσουν χρόνο με το εγγόνι τους, είναι δώρο για αυτούς.

5. Μην υπόσχεσαι.
Είναι περίοδος που πέρα από υποχρεώσεις, όπως η δουλειά και η οικογένεια είναι πιο σημαντικά από το να δεις φίλους. Μην υπόσχεσαι επομένως καφέδες και ποτά. Αν καταφέρεις και ξεκλέψεις λίγο χρόνο, προτίμησε να κοιμηθείς ή να επενδύσεις στη σχέση σου με την γυναίκα σου.

Οι εντάσεις στη ζωή ενός ζευγαριού με τον ερχομό του μωρού είναι ακόλουθο της αϋπνίας και του άγχους. Μη σε τρομάζει και αποδέξου το. Εξάλλου δεν θα κρατήσει πολύ, πριν το καταλάβεις θα ξεκινήσει να κοιμάται παραπάνω ώρες και κατά συνέπεια κι εσείς.

 

 

 

 

 

 

Share: