Online εργασία: Μήπως ήταν καλύτερα στην καραντίνα;

Online εργασία: Μήπως ήταν καλύτερα στην καραντίνα;

Επιστροφή στο γραφείο: Μήπως να μέναμε online;

 

Προσαρμογή στην νέα πραγματικότητα λοιπόν, μαθαίνουμε πάλι τα βασικά, από το πώς πλένουμε τα χέρια μας και πώς χαιρετάμε τους φίλους μας, μέχρι το πώς δουλεύουμε. Γιατί πλέον όλα έχουν πάρει άλλη μορφή και ο κόσμος προχωράει digitally. Εν μέσω καραντίνας, πολλές εταιρίες εφάρμοσαν την εναλλακτική της remote εργασίας, με χιλιάδες κόσμο να εργάζεται κανονικά από το σπίτι. Τώρα που επιστρέφουμε με δειλά βήματα στην καθημερινότητά μας, πού καταλήγουμε με όλο αυτό;

 Έτυχε να είμαι από αυτούς που είχαν την ευελιξία να εργάζονται από το σπίτι έχοντας όλα τα δυνατά μέσα για να γίνεται η δουλειά σωστά και τώρα έχω επιστρέψει στον εργασιακό μου χώρο, δουλεύοντας και πάλι σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα. Είμαι επομένως σε θέση να έχω ολοκληρωμένη άποψη.

 Γεγονός είναι πως με το διαδίκτυο οι περισσότερες δουλειές μπορούν να γίνονται απομακρυσμένα. Το ζητούμενο εδώ είναι τι βολεύει τον καθένα και κατά πόσο μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτόν το τρόπο εργασίας. Ας το αναλύσουμε:

 Τα θετικά της online εργασίας:

 

1. Ορίζεις το πρόγραμμά σου. Μπορείς με μεγαλύτερη ευελιξία να οργανώσεις τις εργασίες σου και να κερδίσεις χρόνο. Σκέψου πως μόνο η ώρα που χάνεις καθημερινά πηγαίνοντας στη δουλειά, με την distance εργασία είναι κέρδος.

 

2. Οι πιτζάμες. Γελάς, αλλά τώρα που επέστρεψες, σου λείπουν εκείνα τα πολύωρα meetings που μπορούσες αντί για παντελόνι να φοράς το κάτω μέρος της πιτζάμας σου.

 

3. Χρόνος. Τον κυνηγάμε συνέχεια και ποτέ δεν μας είναι αρκετός και όταν μας είναι αρκετός τον χάνουμε. Όταν δουλεύεις από το σπίτι μπορείς να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Εργάζεσαι και παράλληλα απολαμβάνεις στιγμές με την οικογένειά σου.

 

4. Ξεκούραση. Όλα τα παραπάνω αν τα συνδυάσεις είναι αρκετά για να είσαι ξεκούραστος και με γεμάτες μπαταρίες.

 

Τα αρνητικά της online εργασίας:

 

1. Ορίζεις το πρόγραμμά σου. Η ευελιξία να μπορείς να διαμορφώνεις εσύ το εργασιακό σου πρόγραμμα, ενδέχεται να έχει αρνητικά αποτελέσματα, αφού όσο βρίσκεσαι στο σπίτι μπορείς εύκολα να ξεχαστείς και να καταλήξεις απλά να κάθεσαι, χωρίς να έχεις κάνει ουσιαστική πρόοδο.

 

2. Οι πιτζάμες. Η δυνατότητα να μπορείς να είσαι όλη μέρα με τις πιτζάμες, χωρίς να υπάρχει η ανάγκη να φοράς καλά ρούχα και να είσαι στην “τρίχα”, ίσως έχει αρνητικά αποτελέσματα στην ψυχολογία σου. Η καθημερινή περιποίηση, ακόμα και αν δεν το αντιλαμβάνεσαι, βοηθά στην καλή διάθεση.

 

3. Χρόνος. Η έννοια του χρόνου μπορεί να πάρει αρνητική μορφή και να τον υπερεκτιμήσεις, αναβάλλοντας τις δουλειές σου για την επόμενη μέρα και καταλήγοντας να μην κάνεις τίποτα. Επίσης, η εργασία στο σπίτι κρύβει και τον κίνδυνο να μοιράσεις το χρόνο σου ανάμεσα στη δουλειά και την οικογένεια ή άλλες ασχολίες, σε σημείο που η μια θα καλύπτει την άλλη και τελικά να κάνεις και τα δυο μέτρια.

 

4. Ξεκούραση. Σίγουρα έχεις την άνεση να απολαύσεις στιγμές ηρεμίας, αν όμως αυτές οι στιγμές γίνουν αρκετές, ίσως και να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα της δουλειάς σου και της διάθεσης σου. Ξαπλωμένος όλη μέρα και χωρίς να εκμεταλλεύεσαι έξυπνα την ημέρα σου, πέφτεις ολοένα και περισσότερο.

 

Το αποτέλεσμα είναι πως όλα εξαρτώνται από την ιδιοσυγκρασία και την προσωπικότητα του καθενός και τι τον βολεύει. Για παράδειγμα, οι κοινωνικοί άνθρωποι δυσκολεύονται όταν δουλεύουν από το σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν έρχονται σε επαφή με συναδέλφους, κάτι που ενδέχεται να φέρει το κίνδυνο κατάθλιψης.

 

Όλα λοιπόν, είναι θέμα ισορροπίας και ο συνδυασμός των δυο, να μπορείς να εργάζεσαι κάποιες μέρες δηλαδή από το σπίτι και τις υπόλοιπες από το γραφείο, ίσως είναι το ιδανικό.

 Αφεντικό ακούς;

 

Share: