Όταν το παιδί πέφτει και ζει ένα δράμα!

Όταν το παιδί πέφτει και ζει ένα δράμα!

 

Πέφτεις, πονάς και ξανασηκώνεσαι πιο δυνατός. That’s life! Πώς το εξηγείς όμως αυτό σε ένα παιδί που κλαίει και τσιρίζει για το κακό που το βρήκε; Θέλει διάφορα τεχνάσματα και δημιουργικότητα για να καταλάβει πως ένα απλό πέσιμο δεν πονάει τόσο και γρήγορα θα σηκωθεί και θα τρέχει πάλι.

 

Έχω παρατηρήσει πως σε μικροτραυματισμούς, όπως όταν τρέχει και σκοντάφτει, αρχίζει και κλαίει όχι τόσο γιατί πονάει αλλά γιατί βλέπει εμένα έκπληκτο. Τρομάζω εγώ και αυτόματα ανάβει ο διακόπτης και τρέχουν τα δάκρυα. Όσες φορές έχω μείνει ψύχραιμος και δεν έχω δείξει πως ανησυχώ, το έχει πάρει και αυτός χαλαρά και αμέσως σηκώθηκε και συνέχισε το παιχνίδι του.

 

Κάποια παιδιά είναι πιο ευαίσθητα και ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πιο σοβαρά ένα πέσιμο. Από την άλλη κράτα και την εκδοχή πως όλο αυτό το μελόδραμα μπορεί να συμβαίνει γιατί θέλει να σου τραβήξει τη προσοχή και πραγματικά να μην είναι κάτι σοβαρό.

 

Πάρ'αυτα, στο σπίτι φρόντισε να υπάρχει ένα φαρμακείο πρώτης ανάγκης με όλα τα απαραίτητα (για περιποίηση της πληγής, καθαρισμό και κλείσιμο του τραύματος), για να είσαι προετοιμασμένος σε περίπτωση που συμβεί κάτι πιο σοβαρό από ένα απλό πέσιμο. Ό, τι και αν συμβεί χρειάζεται να κρατήσεις την ψυχραιμία σου, όσο μικρός ή μεγάλος και αν είναι ο τραυματισμός. Μην ξεχνάς εξάλλου, πως τα παιδιά αντιγράφουν τις αντιδράσεις μας, οπότε αν εσύ κάθε φορά που πέφτει δείχνεις σοκαρισμένος, θα το περάσεις στο παιδί και θα πιστέψει πως έτσι πρέπει να αντιδρά κάθε φορά που χτυπά.

 

Ένα κόλπο/τέχνασμα που ανακάλυψα είναι η απόσπαση προσοχής. Κι αυτό το διαπίστωσα με την εκπαίδευση του σκύλου μου. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά η εκπαίδευση ενός σκύλου έχει πάρα πολλά κοινά με το μεγάλωμα ενός παιδιού, τουλάχιστον όσων αφορά τρόπους συμπεριφοράς κλπ. Όπως λοιπόν, αποσπώ την προσοχή στο σκύλο μου για να αποφύγουμε τα γαυγίσματα όταν συναντάμε άλλο σκύλο δίνοντας του λιχουδιές, έτσι και με τον μικρό, όταν θέλω να τον κάνω να σταματήσει τη γκρίνια, του αποσπώ τη προσοχή με παιχνίδια ή και λιχουδιές - όχι του σκύλου!

 

Συμπέρασμα; Θέλει ψυχραιμία και δημιουργικότητα και για να παραμείνετε μπαμπάς και παιδί ήρεμοι, αλλά και για να του μάθεις να αντιμετωπίζει χωρίς πανικό ακόμα και ένα πέσιμο.

 

Share: