8 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Αναλφαβητισμού

8 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Αναλφαβητισμού

8 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Αναλφαβητισμού

Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της UNESCO στις 8 Σεπτεμβρίου του 1965. Η εξάλειψη του αναλφαβητισμού αποτελούσε ανέκαθεν ένα από τα πρωταρχικά καθήκοντα του διεθνούς οργανισμού.

Σύμφωνα με την UNESCO, 781 εκατομμύρια ενήλικες (το 64% γυναίκες) σ’ όλο τον κόσμο είναι αναλφάβητοι και περισσότερα από 115 εκατομμύρια παιδιά, κυρίως στις φτωχές χώρες της Ασίας και της Υποσαχάρειας Αφρικής. Στόχος της UNESCO είναι όλα τα παιδιά του κόσμου, αγόρια και κορίτσια, να έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Αν το σκεφτείς σοβαρά ο Αναλφαβητισμός είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος στην προσπάθειά του να βρει δουλειά και να διεκδικήσει ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο. Ακόμα και αν στις αναπτυγμένες χώρες το επίπεδο του Αναλφαβητισμού είναι σε αρκετά χαμηλό επίπεδο, με τις μεγαλουπόλεις σε πολλές περιπτώσεις να το εκμηδενίζουν, έχει αλλάξει μορφή και πλέον μεγάλο μέρος του Δυτικού κόσμου αντιμετωπίζει το πρόβλημα του «Τεχνολογικού ή Ψηφιακού Αναλφαβητισμού».

Τι είναι ο Τεχνολογικός ή Ψηφιακός Αναλφαβητισμός;

Στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες του κόσμου έχει δημιουργηθεί ένα ψηφιακό χάσμα, εξαιτίας της ραγδαίας εισβολής των τεχνολογιών στην καθημερινότητα μας. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού αδυνατεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα ή να χειριστεί με ευκολία τα νέα μέσα, δημιουργώντας ανισότητες.

Η ηλικία, το φύλο, η εκπαίδευση και ο τόπος κατοικίας αποτελούν συχνά τα βασικότερα αίτια του φαινομένου. Στις αστικές περιοχές ο Τεχνολογικός ή Ψηφιακός Αναλφαβητισμός συναντάται λιγότερο, εξαιτίας της πιο εύκολης πρόσβασης στην τεχνολογία. Φυσικό επακόλουθο του φαινομένου είναι η δημιουργία ανισοτήτων στην αγορά εργασίας και της προσφοράς εργασιακών ευκαιριών.

Λύση του φαινομένου

Για την καταπολέμηση και εξάλειψη του φαινομένου θα πρέπει να γίνουν πρώτα αλλαγές στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, εντάσσοντας στα σχολεία μαθήματα που θα φέρνουν τα παιδιά σε επαφή με τα νέα τεχνολογικά ή ψηφιακά μέσα, δημιουργώντας ίσες ευκαιρίες. 

Φυσικά και κάτι τέτοιο απαιτεί τεράστια επένδυση σε χρόνο και χρήμα, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν παιδιά που δεν γνωρίζουν πώς να κρατήσουν ένα μολύβι. Η ενημέρωση και στήριξη των φορέων και οργανώσεων προς αυτήν την κατεύθυνση είναι ένας τρόπος να συμβάλουμε κι εμείς σε αυτήν την προσπάθεια.

 

Share: