Παιδί και βραδινό φαγητό

Παιδί και βραδινό φαγητό

                                                    Παιδί και βραδινό φαγητό

 

Έχει μείνει παστίτσιο στο ψυγείο και λίγη σοκολατόπιτα, από αυτή την καλή που έκανε η θεία τις προάλλες. Κοιτάς το ρολόι, 21:30, μεγάλο δίλημμα, να φας ή να μη φας; Θα φας, δεν πειράζει λες. Τύψεις μετά γεμίζουν το μυαλό σου και σκέφτεσαι τις θερμίδες.

Κάπου εκεί σε βλέπει και το παιδί σου, που έχει ήδη φάει. Σε βλέπει να τρως το παστίτσιο και την σοκολατόπιτα της θείας και σου ζητάει, γιατί φαγητό είναι και αφού το τρώει ο μπαμπάς καλό θα είναι. Κι εσύ του δίνεις και σας βρίσκει η νύχτα καλοφαγωμένους. Πόσο σίγουρος είσαι ότι έπραξες σωστά; Είναι δύσκολο να είσαι συνέχεια πρότυπο και το σωστό παράδειγμα, σε καταλαβαίνω, αν όμως βάλεις τις σωστές βάσεις από τώρα, θα μάθει και θα πράττει σωστά και από μόνο του.

Στο χωριό μου λένε “monkey see monkey do”, εννοώντας πως το παιδί θα αντιγράψει ό,τι βλέπει και αυτό που είδε είναι πως μπορεί να φάει ότι θέλει όποτε το θέλει, χωρίς να γνωρίζει τις επιπτώσεις ενός τόσο βραδινού γεύματος. Ας ξεκινήσουμε όμως από εσένα, που έφαγες κάτι τόσο βαρύ και τόσο αργά, γιατί πέρα από τις θερμίδες που σε ανησυχούν επιβαρύνεις και την υγεία σου. Λίπος, υδατάνθρακες, ζάχαρη, να συνεχίσω; Δεν θέλεις! Το θέμα όμως δεν είναι οι θερμίδες αλλά η συνήθεια που του μαθαίνεις. Όπως σε όλα, έτσι και στο φαγητό θα πρέπει να του μάθεις το μέτρο.  Να τρώει σωστά γεύματα, τις σωστές ώρες. Φυσικά και θα υπάρξουν εξαιρέσεις και θα φάει γλυκό και τις λάθος ώρες, θα πρέπει όμως να γνωρίζει πως είναι η εξαίρεση και ότι δεν είναι κάτι που θα επαναλαμβάνεται.

Το βραδινό γεύμα θα πρέπει να καταναλώνεται τουλάχιστον 3 με 4 ώρες πριν τον ύπνο ώστε να υπάρξει σωστή πέψη. Έχει παρατηρηθεί γενικότερα πως αν το παιδί τρώει αργά το βράδυ του προκαλεί υπερδιέγερση και αναστάτωση, με αποτέλεσμα να μην έχει ήρεμο και συνεχόμενο ύπνο. Επιπλέον, έχει περισσότερες πιθανότητες να γίνει παχύσαρκο, αφού θα αποκτήσει λάθος διατροφικές συνήθειες. Το βραδινό γεύμα θα πρέπει να είναι ελαφρύ, όπως φρούτα, ρύζι ή ζυμαρικά και σίγουρα όχι κρέας γιατί θα δυσκολευτεί πολύ να το χωνέψει. Ένα καλό συμπλήρωμα του βραδινού γεύματος που θα το ηρεμήσει και θα του χαρίσει ήρεμο ύπνο, είναι ρόφημα βοτάνων, όπως η μέντα ή το χαμομήλι -κάτι ήξεραν οι παππούδες μας.

Όπως κατάλαβες, παστίτσιο και σοκολάτες για βραδινό είναι red alert και θα πρέπει να τα αποφεύγετε. Φρόντισε να εξηγήσεις στο παιδί σου τους λόγους μιας ισορροπημένης διατροφής και να το κάνεις διασκεδαστικό.

 

 

Share: