Τα παιδιά που δεν ένιωσαν παιδιά: Παιδική εργασία το 2020

Τα Παιδιά που δεν ένιωσαν Παιδιά - Παιδική Εργασία
Συνειδητοποίησα πως από τότε που έγινα πατέρας έχει αλλάξει πολύ η αντίληψή μου σχετικά με πολλά ζητήματα, όπως επίσης θέματα και καταστάσεις που στο παρελθόν μπορεί να τα προσπερνούσα, πλέον με συγκινούν και με ευαισθητοποιούν έντονα.
Σήμερα 12 Ιουνίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής Εργασίας και το θέμα με «καίει» περισσότερο από ποτέ, ίσως γιατί έγινα πατέρας και θέματα όπως αυτό με τρομάζουν. Στη σκέψη και μόνο ό,τι ανά πάσα ώρα μπορεί το παιδί μου να βρεθεί να εργάζεται, χωρίς να μπορεί να νιώσει την ξεγνοιασιά των παιδικών του χρόνων, μπορεί να με πανικοβάλλει.
Συγκριτικά με προηγούμενες δεκαετίες ο αριθμός εκμετάλλευσης ανηλίκων έχει μειωθεί, πάραυτα παραμένει υψηλός σε παγκόσμια κλίμακα, με το μεγαλύτερο ποσοστό εκμετάλλευσης ανηλίκων να βρίσκεται σε Αφρική και Ασία, όπου απασχολούνται κυρίως σε γεωργικές εργασίες για να συνεισφέρουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Υπολογίζεται ότι σήμερα 218 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5-17 ετών εργάζονται, με τα 2/3 από αυτά να είναι θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης και trafficking. Το νούμερο έχει μειωθεί κατά 94 εκατομμύρια την τελευταία 20ετία. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται εντονότερα εκεί, εξαιτίας του χαμηλού βιοτικού και μορφωτικού επιπέδου του πληθυσμού. Τα παιδιά μπορεί να βρεθούν να εργάζονται στο δρόμο, στην πορνεία ή σε άλλες βαριές χειρωνακτικές εργασίες.
Κυβερνήσεις και οργανισμοί μάχονται καθημερινά για την εξάλειψη του φαινομένου, με πρώτο στόχο την εφαρμογή της υποχρεωτικής εκπαίδευσης από την παιδική ηλικία. Το κράτος και οι διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις σίγουρα δεν μπορούν να πάρουν εξολοκλήρου το βάρος της ευθύνης και της μάχης κατά της παιδικής εργασίας, οποιασδήποτε μορφής. Θα πρέπει ατομικά, σαν πολίτες να συνεισφέρουμε σε αυτό τον αγώνα, αρχικά αναφέροντας στις αρχές ή τις κοινωνικές οργανώσεις, οτιδήποτε πέσει στην αντίληψη μας και στη συνέχεια στηρίζοντας με όποιο τρόπο μπορούμε.
Σημαντικό είναι επίσης, να μην δρούμε απερίσκεπτα και να σκεφτόμαστε σοβαρά κάθε φορά που θέλουμε να βοηθήσουμε. Για παράδειγμα, δίνοντας χρήματα σε ένα παιδάκι που ζητάει λεφτά, ενισχύεις το φαινόμενο. Επίλεξε να το βοηθήσεις αγοράζοντάς του φαγητό, ρούχα ή γάντια για να προστατεύονται καθώς εργάζονται.
Η παιδική εκμετάλλευση έχει μειωθεί, ΔΕΝ έχει όμως εξαλειφθεί. Μην γυρνάς τη πλάτη και βοήθησε όσο και όπου μπορείς.
Δες πως μπορείς να βοηθήσεις εδώ:
arsis.gr: Trafficking - Παιδική εργασία