5 πράγματα που πρέπει ένας πατέρας να μάθει στον γιο του

5 πράγματα που πρέπει ένας πατέρας να μάθει στον γιο του

 

5 πράγματα που πρέπει ένας πατέρας να μάθει στο γιό του

 

Σαν νέος πατέρας αμφισβητώ τον εαυτό μου καθημερινά και για το οτιδήποτε. Γιατί κλαίει όταν τον κοιμίζω, γιατί δεν μπορώ να τον ταΐσω μόνος μου, γιατί σε μένα δεν γελάει, γιατί ο κόσμος που τον μεγαλώνω είναι τόσο άσχημος, είναι λίγα από όσα με αγχώνουν μέσα στην μέρα. Στα πρώτα μπορώ να καταλάβω πως δεν ευθύνομαι εγώ, στο γιατί όμως ο κόσμος που μεγαλώνει είναι άσχημος, έχω μερίδιο ευθύνης και θα πρέπει να τον προστατέψω.

 

Αυτό που παρατηρώ τελευταία είναι η αδιαφορία σε βασικές κοινωνικές αξίες, που τις περισσότερες φορές προκύπτει από την λανθασμένη παιδεία και ανατροφή. Μπορεί το παιδί σου στο σχολείο να έχει γενικό βαθμό 20, αν όμως δεν είναι καλός άνθρωπος, τι να το κάνεις;

 

Σαν πατέρας οφείλω να δώσω στα παιδιά μου μαθήματα που θα τα βοηθήσουν να έχουν μια ήρεμη κι ευτυχισμένη ζωή, αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες με αξιοπρέπεια και ξεπερνώντας τες με χαμόγελο και αισιοδοξία. Και σου προτείνω να κάνεις το ίδιο.

 

Ανεξάρτητα από την ηλικία τους μπορούν να αντιληφθούν πολλά πράγματα, μέσα από κινήσεις, βλέμματα και συναισθήματα, θα τα αφομοιώσουν και θα τα εφαρμόσουν στη ζωή τους εύκολα και αβίαστα. Ξεκίνα με τα εξής:

 

1. Σεβασμός
Είναι μια έννοια που δύσκολα την συναντάς στις μέρες μας, έχει όμως τόσο μεγάλη σημασία στην καθημερινότητα όλων. Σεβασμός για τον συνάνθρωπο, για την οικογένεια και πάνω από όλα για τον ίδιο του τον εαυτό. Αν πραγματικά μπορέσεις να τον διδάξεις πως να σέβεται, όχι να κατεβάζει το κεφάλι, αλλά να μπορεί να αντιληφθεί πότε έχει δίκιο ή άδικο και να υπερασπίζεται τα δικαιώματά του, έχεις κερδίσει το στοίχημα.

 

2. Αγάπη
Να του μάθεις να εξωτερικεύει τα συναισθήματά του, να μοιράζεται και να αγαπά. Να αγαπά δυνατά και να το δείχνει. Κι όταν φτάσει η ώρα να ερωτευτεί και δεχτεί την πρώτη του «χυλόπιτα», να ξέρει πως εσύ θα είσαι εκεί για να το μοιραστεί. Συνήθως το παιχνίδι χάνεται όταν δεν λέμε αυτό που σκεφτόμαστε και νιώθουμε. Μετανιώνουμε για πράγματα που δεν είπαμε ή δεν κάναμε και καταλήγουμε δυστυχισμένοι. Δίδαξέ του να μην το κάνει.

 

3. Να σέβεται τις γυναίκες
Τα παιδιά έχουν το συνήθειο να μιμούνται. Φυσικό ακόλουθο, να σε μιμείται ακόμα και σε αυτό. Φρόντισε όταν είναι μπροστά η σύντροφός σου και μητέρα του, να της απευθύνεις το λόγο σωστά, χωρίς να την μειώνεις. Μεγάλωσε το γιο σου σε ένα σπίτι όπου όλοι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και δεν διαχωρίζουν φύλο, χρώμα ή κοινωνικό status.

 

4. Ακεραιότητα
Η αλήθεια πάντα κερδίζει. Να του το μάθεις αυτό από νωρίς. Ένας ακέραιος άνθρωπος που ζει με την αλήθεια και μοιράζεται την αλήθεια, πάντα θα ξεχωρίζει.

 

5. Δουλειά
Να μάθει να δουλεύει. Το μυαλό, την καρδιά, το σώμα του. Να καταλάβει πως τίποτα δεν έρχεται εύκολα στην ζωή και χρειάζεται προσπάθεια για να αποκτήσει τα αγαθά στην ζωή του, με τον δικό του κόπο. Έτσι, όταν θα έρθει μια δύσκολη στιγμή θα είναι αρκετά δυνατός να το διαχειριστεί και να το ξεπεράσει.

 

Αυτά μου δίδαξε ο δικός μου πατέρας και σκοπεύω με την σειρά μου να διδάξω τον δικό μου γιο. Γίνε πρώτα εσύ ο γιος που θα ήθελες να έχεις και μην αγχώνεσαι για το αν είσαι αρκετά καλός ή όχι. Πάντα θα αμφιβάλλεις…

 

 

 

Share: