Περιμένοντας: Το άγχος του μέλλοντα μπαμπά

Περιμένοντας: Το άγχος του μέλλοντα μπαμπά

Περιμένοντας: Το άγχος του μέλλοντα μπαμπά

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και μετά την γέννα, το βάρος όλων όπως είναι φυσικό πέφτει στις μητέρες. Τι γίνεται όμως με την αγωνιά και τα ερωτήματα του πατέρα; Δεν είναι μόνο οι γυναίκες που έχουν φοβίες και άγχος για το πώς και αν θα λειτουργήσει η οικογένεια.

Τα ερωτήματα που μπορεί να έχει ένας μέλλων μπαμπάς ποικίλουν, κατά βάση όμως αφορά την ευτυχία και ευημερία της οικογένειάς του. Θα τα βγάλουμε πέρα οικονομικά; Θα είναι καλά η σύντροφός μου; Θα είμαι καλός μπαμπάς; Πόσο θα αλλάξει η ζωή μας μετά το παιδί; Είναι λίγα από τα ερωτήματα που θέλουν απάντηση - επειγόντως! Και είναι απολύτως φυσιολογικό να τον ταλαιπωρούν αυτές οι σκέψεις από την στιγμή που νοιάζεται για την σύντροφο και το παιδί του.

Ένας μπαμπάς συνειδητοποιεί αυτά που πρόκειται να αλλάξουν στη ζωή τους αφού γεννηθεί το παιδί και ενδεχομένως να νιώθει πως δεν μπορεί να βρει τα πατήματά του. Για αυτό ακριβώς χρειάζεται το ζευγάρι να μοιράζεται τα συναισθήματά του, να έχει ειλικρίνεια και να μην φοβάται το άγνωστο. Κανείς δεν έχει όλες τις απαντήσεις και κανείς ποτέ δεν θα μπορέσει «μπει στα παπούτσια» σου.

-Οι οικονομικές απαιτήσεις που έχει ένα παιδί, ναι είναι μεγάλες. Αναλογούν όμως και αυτές ανάλογα τις προσδοκίες των γονιών. Πέρα από τα βασικά έξοδα όπως γάλα, πάνες, παιδίατρο κ.λ.π. τα υπόλοιπα εσείς τα ορίζετε.

σχέση με την γυναίκα σου ναι, θα αλλάξει. Οι προτεραιότητες και των δυο αλλάζουν και κυρίως τον πρώτο καιρό η προσοχή θα είναι στραμμένη στο μωρό. Η εξάντληση, σωματική και ψυχική, η ατελείωτη ανάγκη του μωρού για φροντίδα, μπορεί να σας οδηγήσουν στην αποξένωση και χρειάζεται αμοιβαία προσπάθεια για να κρατηθεί η σχέση σας. Υπάρχουν βέβαια και ζευγάρια που περνάνε πολύ ήρεμα αυτή την περίοδο, εξαρτάται όμως από την σχέση τους.

-Θα γίνεις πολύ καλός μπαμπάς, αν συνειδητοποιήσεις γρήγορα πως οι αλλαγές που έχει φέρει στη ζωή σου το μωρό, είναι για καλό και θα σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Κάθε αλλαγή τρομάζει στην αρχή. Είναι όμως για λίγο.

Πίστεψε στον εαυτό σου, αγκάλιασε τις αλλαγές, ζήτησε βοήθεια αν νιώθεις πως την χρειάζεστε και στήριξε την γυναίκα σου. Είναι δυο φορές πιο δύσκολο για αυτήν.

Share: