Πως να γίνεις fit μετά τα 40

Πως να γίνεις fit μετά τα 40

Η έννοια του fit είναι κάπως παρεξηγημένη. Συνήθως φανταζόμαστε φουσκωτά μπράτσα και υπερ-μυώδη σώματα που καμιά φορά είναι και υπερβολικά. Όμως το να είσαι fit απέχει κατά πολύ από αυτό. 

Ένας fit άντρας είναι αυτός που έχει δυνατό σώμα. Ένα σώμα καλοσχηματισμένο, ναι, αλλά κυρίως ένα σώμα με αντοχές. Αφού λοιπόν ξεκαθαρίσεις τον στόχο σου, προσπάθησε να τον πετύχεις.

Οι απανταχού διαιτολόγοι/διατροφολόγοι διατείνονται τους βασικούς κανόνες του fitness, που δεν είναι άλλοι από το δίπτυχο «διατροφή και άσκηση». Σύμφωνοι ως εδώ, το ξέρουμε όλοι. Σίγουρα σου φαντάζει βουνό, κυρίως εάν οι υπάλληλοι όλων των junk food και γυράδικων της περιοχής σου σε ξέρουν με το μικρό σου όνομα. Ωστόσο, με κάποια μικρή προσπάθεια, είναι βέβαιο ότι θα δεις την αλλαγή. Και μετά, πίστεψέ μας, γίνεται εθιστικό!

Φάε ΣΩΣΤΑ

Καλά, κάτι σου είπαμε τώρα… Δεν λέμε να μη φας καλά. Αλλά να φας σωστά. Έχε υπόψιν σου ότι το φαγητό σου είναι η ενέργειά σου. Η ενέργεια που σου περισσεύει κάθε μέρα, μάντεψε: γίνεται λίπος! Γι'αυτό λοιπόν, προσπάθησε έστω κάποιες μέρες να μη συνοδεύσεις τα φαγητά σου με μακαρόνια, ρύζι ή μία φρατζόλα ψωμί. Καλή η πιτσαρία της γειτονιάς, αλλά απόφυγέ την. Προσπάθησε να τρως καθαρό κρέας, ψάρι ή κοτόπουλο (δεν είναι δύσκολο: πας στον κρεοπώλη, το αγοράζεις, πας σπίτι, το αλατίζεις, το λαδώνεις λίγο και το πετάς στο φούρνο στους 200 για κανένα μισάωρο — μαγικό; )

Ενυδατώσου

ΌΧΙ, η βότκα, η τεκίλα και τα αναψυκτικά δεν είναι ενυδάτωση. (Βαριά-βαριά καμιά μπύρα ή σόδα ναι, είναι δεκτά). Το νερό όμως είναι με το μέρος σου! Όχι μόνο διώχνει την κατακράτηση, αλλά είναι αυτό που διασπά τους υδατάνθρακες και επιταχύνει τον μεταβολισμό σου. Μην το αμελείς λοιπόν, πιες νερό καθημερινά και δεν θα το μετανιώσεις.

Προπονήσου με αντιστάσεις

Μην κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις. Προπονήσου με βάρη! Ναι, εκείνα που παίρνεις σε κάθε χέρι εννοούμε και τα ανεβοκατεβάζεις με διάφορους τρόπους και μετά στα αντίστοιχα σημεία του σώματος δημιουργούνται μικρά βουναλάκια που είναι και το ζητούμενο! Προσπάθησε να ξεκινήσεις με λίγο βάρος και -έστω- μία φορά την εβδομάδα. Στόχος είναι να αυξάνεται το βάρος που χρησιμοποιείς σταδιακά. Όχι να μένει σταθερό. Το ίδιο και η συχνότητα εκγύμνασης.

Προπονήσου αερόβια

Όχι, δεν σου κάνουμε πλάκα. το ιδανικό είναι να συνδυάσεις αυτές τις δύο επιλογές. Αλλά έστω και μία από τις δύο, για αρχή, μας κάνει. Αερόβια άσκηση μπορεί να είναι το τρέξιμο, η κολύμβηση,το μπάσκετ ή το ποδόσφαιρο. Κανόνισε να βρίσκεσαι με την παρέα σου και αντί να συζητάτε και να μασαμπουκώνετε, πάρτε και καμιά μπάλα και κάντε και κανένα σουτάκι!

Αποκατάσταση

Η γυμναστική με πρόγραμμα λειτουργεί πάντα καλύτερα. Μην ξεκινάς να γυμνάζεσαι χωρίς τελειωμό, νομίζοντας ότι είναι καλύτερα. Δεν είναι! Οι μύες θέλουν χρόνο αποκατάστασης για να αποδώσουν καλύτερα και να καταναλώσουν περισσότερη από την ενέργειά σου. Δώσε τους χρόνο λοιπόν. Φτιάξε ένα πρόγραμμα εκγύμνασης με βάση αυτά που σου αρέσουν και προσπάθησε να μείνεις σταθερός σε αυτό. 

Κοινώς, οι βασικοί κανόνες του υγιούς σώματος είναι πάντα οι ίδιοι και δεν θα αλλάξουν.

Άλλαξε εσύ τη νοοτροπία σου, για να μπορείς να χαρείς τα παιδιά σου τώρα που μπορείς! Κάθε αρχή και δύσκολη, αλλά δε θα το μετανιώσεις!

Share: