Η σωστή διατροφή ξεκινάει από το σπίτι

Η σωστή διατροφή ξεκινάει από το σπίτι

Η σωστή διατροφή ξεκινάει από το σπίτι

Είμαστε στην ηλικία που ευχαριστιόμαστε να λέμε όχι σε όλα. Όχι δεν θα κοιμηθώ, όχι δεν θέλω να κάνω μπάνιο, όχι δεν θα φάω αρακά. Κι εγώ απλά τρέχω με τον αρακά στο χέρι για να φάει έστω μια μπουκιά, που συνήθως καταλήγει στο κεφάλι μου. Ήρθε όμως η μέρα που είπα κι εγώ το όχι μου. Όχι θα τον φας τον αρακά, είπα στον εαυτό μου και άρχισα να ψάχνω τι κάνω λάθος.

Είναι σύνηθες όταν μας επιβάλλουν κάτι να αντιδρούμε και να μη το δεχόμαστε. Το δικό μου λάθος ήταν αυτό ακριβώς, επέβαλλα τον αρακά και οτιδήποτε άλλο υγιεινό, που μεταξύ μας γευστικά δεν συγκρίνεται με πατατάκια και τα υπόλοιπα fast food, ξεχνώντας πόσο τα σιχαινόμουν κι εγώ σαν παιδί και ότι έπρεπε να γίνω 21 και φοιτητής σε άλλη πόλη, για να εκτιμήσω τη γεύση του μαγειρευτού της μαμάς.

1. Το παράδειγμα είσαι εσύ.
Όταν λοιπόν το πιτσιρίκι σου σε βλέπει να τρως υγιεινά και να μην παρασύρεσαι από σουβλάκια, γύρους και σοκολάτες, το ίδιο θα κάνει γιατί αυτό θα έχει μάθει ως σωστό. Αντιθέτως, τα παιδιά λατρεύουν να μιμούνται -αν σε βλέπουν να τρως με όρεξη τα φασολάκια, θα κερδίσεις έστω και μερικές μπουκιές δοκιμής, έστω για αρχή.

2. Δώσε τους το λόγο.
Άφησε αυτά να αποφασίσουν το μενού της εβδομάδας. Δώσε τους μια λίστα με όλα τα υγιεινά γεύματα και ας επιλέξουν τα ίδια. Πηγαίνετε μαζί για ψώνια και μίλησέ τους για τα υγιεινά τρόφιμα και γιατί είναι απαραίτητα. Θα αναλάβουν το ρόλο του σεφ και δεν θα δώσουν τόση σημασία στα υλικά. Με το να παίρνουν πρωτοβουλίες, τους δίνεις ευθύνες και τους κάνεις να νιώθουν δημιουργικοί, χωρίς να τους νοιάζει και πολύ το αποτέλεσμα.

3. Παίζουμε με το πιάτο.
Όχι με το φαγητό μας, αλλά με το πιάτο. Μια καλή λύση είναι το φαγητό να το σερβίρεις κάνοντας κάποια σχέδια, όπως φατσούλα με τα μπιζέλια και τα καρότα. Βάλε χρώμα και μπόλικη φαντασία. Θα το βρουν αστείο και θα το δοκιμάσουν.

4. Τρώμε μόνο στο τραπέζι.
Τα παιδιά, και οι μεγάλοι, αν τρώνε μπροστά στην τηλεόραση αποσπώνται και ίσως αποκτήσουν κακές συνήθειες μέσω των διαφημίσεων. Φρόντισε η ώρα του φαγητού να είναι όμορφη στιγμή της καθημερινότητάς σας. Δημιούργησε ευχάριστο κλίμα και κάνε το τραπέζι σας να είναι το μέρος που συζητάτε απολαμβάνοντας φαγητό, χωρίς εντάσεις.

5. Μην απαγορεύεις τίποτα.

Η απόλυτη απαγόρευση φέρνει κατά κανόνα τα αντίθετα αποτελέσματα. Αργά ή γρήγορα θα ανεξαρτητοποιηθεί και το πρώτο πράγμα που θα έχει στο μυαλό του θα είναι αυτό που χρόνια του απαγόρευες. Και τόσα χρόνια προσπάθειας θα έχουν πάει στράφι. Δοκίμασε να δίνεις κάποιες από τις «απαγορευμένες» τροφές με μέτρο και πρόγραμμα. Συμφωνήστε όλοι μαζί ποια θα είναι η ατασθαλία σας και ποιες μέρες θα την κάνετε. Μην κλέβεις ούτε εσύ! Αν σε πιάσουν, θα χαθούν όλα.

Γενικότερα φρόντισε το παιδί να αναπτύξει μια ισορροπημένη σχέση με το φαγητό, χωρίς υπερβολές και διατήρησε τα πάντα σε φυσιολογικό επίπεδο. Μη του στερείς το γλυκό ή το junk food αλλά μην αποτελέσει και συνήθεια. Μια μέρα θα σε ευγνωμονεί!

Share: