Σχολεία τέλος. Και τώρα τι κάνουμε;

Σχολεία τέλος. Και τώρα τι κάνουμε;

Σχολεία τέλος. Και τώρα τι κάνουμε;

 

Άλλη μια σχολική χρονιά τελείωσε και ξέρω πως αυτή η ησυχία θα λάβει σύντομα τέλος και τη θέση της θα πάρει το «μπαμπά βαριέμαι». Πρέπει λοιπόν να προετοιμαστώ και να εξετάσω τις εναλλακτικές μου για να αποφύγω όσα περισσότερα «βαριέμαι» μπορώ. Αν και αυτό το «βαριέμαι» θέλω πολύ να έρθει η ώρα να το πω κι εγώ, όταν στο λέει ένα οχτάχρονο σε αγχώνει λίγο.

 Όταν ήμουν παιδί θυμάμαι η καλύτερη μου ήταν να πηγαίνω στους παππούδες στο χωριό και να είμαι όλη μέρα έξω στις αλάνες και να τρέχω με το ποδήλατό μου. Σαν παιδί της πόλης δεν είχα την ευκαιρία να παίζω με τόση ελευθερία όπως οι φίλοι μου, που δεν έμεναν σε μεγαλούπολη. Όχι βέβαια πως έχει αλλάξει η κατάσταση τώρα, μάλλον χειροτέρεψε. Τα παιδιά της πόλης είναι τόσο περιορισμένα πλέον, κλεισμένα σε ένα διαμέρισμα, που είναι αναμενόμενο να βυθίζονται σε υπολογιστές και video games, που κάποιες φορές νιώθω υπεύθυνος και έχω την ανάγκη να το αλλάξω και όχι μόνο να του λέω «εγώ στην ηλικία σου», γιατί οι εποχές άλλαξαν όσο και αν δεν το παραδεχόμαστε.

 Ένας τρόπος είναι αγοράζοντας βιβλία. Εκμεταλλευτείτε ένα απόγευμα και μπείτε σε ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο. Δώσε στο πιτσιρίκι σου την ελευθερία να χαζέψει όσα περισσότερα βιβλία θέλει και αγόρασε αυτά που παρατήρησες πως θα εξιτάρουν τη φαντασία του. Πολλοί γονείς με συμβουλεύουν να μη σταματήσω τα μαθήματα και ενδιάμεσα να διαβάζουμε λίγο για την επόμενη τάξη, ώστε να είναι κάπως προετοιμασμένος για την επόμενη σχολική χρονιά. Είναι κάτι για το οποίο δεν είμαι ούτε υπέρ ούτε κατά, δεν θέλω να πιέσω για κάτι, επομένως είναι μια απόφαση που θα παρθεί από κοινού.

 Ένας άλλος τρόπος να περάσετε δημιουργικά το χρόνο σας είναι να ασχοληθείτε με δουλειές του σπιτιού, τις οποίες ανέβαλες τόσο καιρό λόγω έλλειψης χρόνου. Τώρα έχεις την καλύτερη βοήθεια και επομένως καμία δικαιολογία αναβολής. Μπορείτε να ομορφύνετε το μπαλκόνι του σπιτιού και όταν εσύ θα λείπεις στη δουλειά, σίγουρα υπάρχουν πράγματα με τα οποία μπορεί να ασχοληθεί και μόνο του χωρίς να νιώσει πως βαριέται.

Μέσα σε όποια δραστηριότητα επιλέξεις, φρόντισε να εξασφαλίσεις και μία παρέα. Ακόμα και αν του αρέσει αυτό που κάνετε, είναι εξαιρετικά πιθανό να βαρεθεί πολύ συντομότερα εάν δεν έχει κάποιο άλλο παιδί της ηλικίας του μαζί. Το καλοκαίρι είναι μία εξαιρετική αφορμή να δει τους φίλους του χωρίς το άγχος του καθημερινού προγράμματος και ωραρίου. Οργανώστε μία ποδηλατάδα, μία βόλτα σε ένα κοντινό πάρκο ή ένα πικ-νικ ακόμα και τις καθημερινές.

 Φρόντισε γενικά να προτείνεις δραστηριότητες που θα είναι ευχάριστες και επιμορφωτικές παράλληλα. Το καλοκαίρι το παιδί έχει την ευκαιρία να παίξει χωρίς περιορισμούς και να απολαύσει την ηλικία του. Μη του το στερήσεις.

Share: