Τι πίνουν τα παιδιά μας;

Τι πίνουν τα παιδιά μας;

Τι πίνουν τα παιδιά μας;

 

Η επιστροφή στο σπίτι με το μωρό από το μαιευτήριο είναι δύσκολη υπόθεση, ειδικά αν είσαι νέος γονιός. Στα έχουν πει στο μαιευτήριο, στα έχουν πει γονείς και πεθερικά, κι όμως με το που μπαίνεις σπίτι σε λούζει κρύος ιδρώτας, πανικός και αμφιβάλλεις αν θα τα καταφέρεις. Ο ύπνος, το κλάμα, τα ωράρια - όλα είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό. Όπως και το τι πίνει -και τι τρώει- ένα νεογνό!


Περίοδος του θηλασμού
Τα υγρά που λαμβάνει ένα μωρό που θηλάζει είναι ικανοποιητικά, με εξαίρεση ένα βρέφος άνω των 6 μηνών που έχει διάρροια ή πυρετό και σίγουρα θα χρειαστεί επιπλέον νερό.

Τα μωρά που τρέφονται με γάλα φόρμουλα ή μπιμπερό, επίσης λαμβάνουν την ποσότητα υγρών που χρειάζεται. Με εξαίρεση πάλι την περίπτωση της δυσκοιλιότητας.

Κατά την περίοδο του θηλασμού θα πρέπει και η μητέρα να λαμβάνει επιπλέον υγρά για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του θηλασμού.


Περίοδος στερεάς τροφής
Μόλις ξεκινήσει η περίοδος της στερεάς τροφής το μωρό μπορεί να πίνει νερό μαζί με το γεύμα του. Υπάρχει η πιθανότητα στην αρχή να πίνει λίγο, για αυτό μην πανικοβληθείτε. Μπορεί να πίνει κατά την διάρκεια του γεύματος ή μετά, ποτέ όμως πρίν, για να μην κατασταλεί το αίσθημα της πείνας.


Κατάλληλες ποσότητες

  • Από τον 4ο-6ο μήνα της ζωής (Δηλαδή για τα μωρά που ήδη άρχισαν τη συμπληρωματική διατροφή): περίπου 200 ml ημερησίως
  • Από το 1 έτος: περίπου 700 ml
  • Από τα 3 χρόνια: περίπου 800 ml
  • Από τα 6 χρόνια: περίπου 1 λίτρο


Το νερό είναι πάντα η πρώτη επιλογή για αυτά που μπορούν να πίνουν τα μωρά. Μπορείτε να δίνετε νερό βρύσης, εάν είστε σίγουροι πως είναι πόσιμο ή έχετε φίλτρο νερού στη βρύση σας. Μπορείτε να δίνετε τσάι, πάντα με την συμβουλή γιατρού και ποτέ δεν δίνουμε τσάι που έχει ζάχαρη, για να αποφύγουμε την τερηδόνα και την παχυσαρκία.

Μην πέφτετε στην παγίδα πως το γάλα σβήνει τη δίψα. Το γάλα για τα μωρά είναι γεύμα.

 

Χυμοί φρούτων

Το γάλα σε συνδυασμό με την συμπληρωματική διατροφή είναι αρκετά για την απαραίτητη λήψη βιταμινών ενός μωρού, οπότε οι χυμοί δεν θεωρούνται απαραίτητοι στην διατροφή τους.

Αν παρόλα αυτά θέλετε να δίνετε χυμούς, σιγουρευτείτε πρώτα για την περιεκτικότητα ζάχαρης και προτιμήστε βιολογικούς χυμούς φρούτων.


Μπουκάλι ή ποτήρι;
Τα μωρά μετά τους 8 μήνες μπορούν να ξεκινήσουν να πίνουν από το ποτήρι. Η παρατεταμένη χρήση μπιμπερό, αν και τα ανακουφίζει από την οδοντοφυΐα, ενδέχεται να δημιουργήσει τερηδόνα ή ορθοδοντικά προβλήματα.

Το ποτήρι στην αρχή ίσως τα δυσκολέψει λίγο, αφού θα πρέπει να μάθουν να φέρνουν στο στόμα, να το γέρνουν και να το ξαναφέρνουν σε κάθετη θέση.

 

Share: