Tips για να βοηθήσουν τα παιδιά στο σπίτι

Tips για να βοηθήσουν τα παιδιά στο σπίτι

 

Tips για να μάθουν τα παιδιά να κάνουν δουλειές του σπιτιού

 

Οι δουλειές του σπιτιού δεν νομίζω πως είναι για κανέναν ευχάριστες και δεν είναι μόνο για τους μεγάλους. Ζήτησε τη βοήθεια των παιδιών σου και δες τα να γίνονται πιο υπεύθυνα και ανεξάρτητα. Μην πιέσεις για να σε βοηθήσουν, δεν θέλεις να έχουν αρνητικές αναμνήσεις όσον αφορά τη συνεισφορά τους στο σπίτι, ούτε να το αντιμετωπίζουν σαν τιμωρία.  

 

Τα παρακάτω tips θα σε βοηθήσουν να βάλεις σε εφαρμογή το σχέδιο «δουλειές στο σπίτι»:

 

1. Φρόντισε να αναθέσεις δουλειές που ανταποκρίνονται στις ικανότητες της ηλικίας τους και μην ζητάς το ακατόρθωτο. Οι μικρές ηλικίες για παράδειγμα μπορούν να ξεκινήσουν στρώνοντας το κρεβάτι τους ή ποτίζοντας τα λουλούδια.

 

2. Οι οδηγίες που θα δώσεις πρέπει να είναι ξεκάθαρες, για παράδειγμα μην πεις «μάζεψε το δωμάτιό σου» γιατί είναι πολύπλοκο. Γίνε πιο ξεκάθαρος λέγοντας «μάζεψε τα παιχνίδια σου» ή «βάλε τα βιβλία στη θέση τους».

 

3. Μην αντιμετωπίζεις το παιδί σαν ανίκανο να σε βοηθήσει και εμπιστεύσου το. Δεν μιλάμε φυσικά να του ζητήσεις να βάλει πλυντήριο, αλλά μπορεί να μαζέψει τα άπλυτά του ή να σε βοηθήσει να μαζέψεις τα πιάτα από το τραπέζι.

 

4. Ακόμα και αν αυτό που του ζήτησες να κάνει είναι λάθος, μην το αποθαρρύνεις. Εξήγησέ του τι λάθος έκανε και πώς μπορεί να το διορθώσει.

 

5. Οργάνωσε τις δουλειές του σπιτιού για όλη την οικογένεια. Τα παιδιά αντιγράφουν αυτό που βλέπουν. Επομένως, όταν αντιληφθεί πως όλη η οικογένεια βοηθάει θα προσαρμοστεί και αυτό. Φτιάξε σε ένα χαρτί τρεις στήλες και όρισε δουλειές και χρόνο για το κάθε μέλος της οικογένειας.

 

6. Μπορείς ακόμα, πριν ορίσεις τις δουλειές να ρωτήσεις τι αρέσει στον καθένα να κάνει και με αυτό τον τρόπο να είναι πιο ευχάριστο. Ενώ αν κάποια από τις δουλειές μπορεί να γίνει και σαν παιχνίδι, ίσως αρχίσουν και από μόνα τους να το αποζητούν να σε βοηθήσουν.

 

7. Τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, από 10 ετών και πάνω, μπορούν να βοηθήσουν στο μαγείρεμα ή στη φροντίδα των μικρότερων μελών της οικογένειας.

 

Η βοήθεια των παιδιών με τις δουλειές στο σπίτι, είναι μια διαδικασία απαραίτητη για τη σωστή διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός παιδιού. Η νοοτροπία «μην κάνεις δουλειές γιατί είσαι μικρός ακόμα» είναι πλέον ξεπερασμένη και δεν βοηθάει καθόλου στην ανάπτυξη ενός ώριμου και υπεύθυνου ανθρώπου, που θα ενδιαφέρεται να βοηθήσει και να αναλάβει εργασίες.

 

 

 

 

Share: