Veganism: Η μόδα της διατροφής
Be a Vegan: Τα θετικά και τα αρνητικά
Το τελευταίο διάστημα ακούμε πολύ συχνά για την χορτοφαγία και τον vegan way of life με αρκετό κόσμο να στρέφεται σε αυτό τον τρόπο διατροφής για καλύτερη ποιότητα ζωής. Είναι και κάποιοι άλλοι που το κατακρίνουν, χαρακτηρίζοντάς το “μόδα” και ότι δεν είναι σωστός τρόπος διατροφής.
Αρχικά θα πρέπει να ξεχωρίσουμε τον χορτοφάγο από τον vegan. Ο χορτοφάγος δεν έχει στο διαιτολόγιό του το κρέας, μπορεί να τρώει όμως τα παράγωγα των ζώων, όπως γάλα, αυγά κλπ. Ένας vegan (αυτός που ακολουθεί αυστηρή χορτοφαγία) δεν τρώει κρέας, ούτε και τα παράγωγά τον ζώων. Ο αυστηρός χορτοφάγος δεν χρησιμοποιεί ζωικά προϊόντα ούτε στην ένδυσή του, απορρίπτοντας οτιδήποτε φτιάχνεται από μαλλί ή μετάξι και ο γενικότερος τρόπος ζωής του αντανακλά την ηθική του απέναντι στην εκμετάλλευση των ζώων.
Κάθε είδους συνήθεια έχει τα υπέρ και τα κατά της και καλό είναι πριν την υιοθετήσεις να ψάξεις αρκετά για το τι σημαίνει και τι χρειάζεται να κάνεις. Οι διατροφολόγοι γενικότερα ενθαρρύνουν την χορτοφαγική διατροφή, υπάρχουν όμως και αυτοί που την αποφεύγουν γιατί στερείται κάποια θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τον οργανισμό και ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας.
Τα θετικά της Vegan Διατροφής
Η επιλογή της αυστηρής χορτοφαγίας βοηθά στην σταδιακή απώλεια βάρους και έχει παρατηρηθεί ότι οι Vegan διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής ασθένειας γιατί είναι πλούσια σε πανίσχυρα αντιοξειδωτικά.
Το διαιτολόγιο ενός vegan δεν χρειάζεται να είναι ανιαρό ή άνοστο. Όλο και περισσότερα vegan εστιατόρια εμφανίζονται, με ελληνικές γεύσεις που δεν έχουν ως βασικό συστατικό τους το κρέας. Για να έχεις μια ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να κάνεις έξυπνους συνδυασμούς τροφών όπως:
- Όσπρια σε συνδυασμό με δημητριακά για καλύτερη λήψη πρωτεϊνών
- Φυλλώδη λαχανικά όπως σπανάκι, μπρόκολο για λήψη ασβεστίου συνδυασμένα με
θαλασσινά για καλύτερη πρόληψη βιταμίνης D - Τροφές με βιταμίνη C σε συνδυασμό με τροφές με υψηλό σίδηρο
Τα αρνητικά της Vegan Διατροφής
Κάθε απότομη αλλαγή στην διατροφή σας μπορεί να προκαλέσει απότομη αλλαγή βάρους, το οποίο όμως να μην είναι θετικό. Όσοι την ακολουθούν στερούνται σε μεγάλο βαθμό σημαντικά συστατικά για τον οργανισμό, ασβέστιο, σίδηρο, πρωτεΐνες, ψευδάργυρο αλλά και βιταμίνες B12 και D.
Σε κάθε περίπτωση, επιλέγοντας περισσότερα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς στην καθημερινή σας διατροφή θα κάνετε καλό στον οργανισμό σας.