Παιδί και άθληση: Ποιοι είναι οι συχνοί τραυματισμοί;

Παιδί και άθληση: Ποιοι είναι οι συχνοί τραυματισμοί;

 Παιδί και άθληση: Ποιοι είναι οι συχνότεροι τραυματισμοί;

 

Ένα υγιές και δυνατό σώμα πρέπει να δουλεύεται από μικρή ηλικία. Πολλά είναι τα αθλήματα που είναι διαθέσιμα από μικρή ηλικία: κολύμβηση, στίβος, τένις, βόλεϋ, ποδόσφαιρο, ενόργανη γυμναστική, πολεμικές τέχνες. Ωστόσο, είναι αρκετά σύνηθες τα παιδιά να τραυματίζονται, είτε λόγω κακής προετοιμασίας (προθέρμανση), είτε λόγω ατυχήματος. Οι τραυματισμοί κατά την άθληση είναι συχνοί για το παιδί.

 

Ποιοι είναι οι συχνότεροι τραυματισμοί κατά την άθληση;

Οι συχνότεροι τραυματισμοί που εμφανίζουν τα παιδιά είναι:

  • Τραυματισμοί στο γόνατο: Οστεοχόνδρινες βλάβες, όπου τα παιδιά εμφανίζουν πόνο στην περιοχή της επιγονατίδας, συνήθως με πρήξιμο και μια αίσθηση “τριξίματος” στην περιοχή. Επιπλέον, η αποκόλληση συνδέσμων (ρήξη χιαστών) είναι επίσης συνηθισμένοι τραυματισμοί που αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση. Συμβαίνουν συνήθως στο ποδόσφαιρο και το σκι, όπου υπάρχει καταπόνηση των κάτω άκρων.
  • Τραυματισμοί στον αστράγαλο (ποδοκνημική): Συνήθως είναι απλά διαστρέμματα, αλλά οι γονείς πρέπει να είναι πάντα υποψιασμένοι. Σε περίπτωση που το οίδημα είναι μεγάλο και το τραύμα επώδυνο, είναι καλό να γίνει ακτινογραφία, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος κάκωσης του αναπτυσσόμενου σκελετού στην περιοχή.
  • Τραυματισμοί στον ώμο: Κυρίως παιδιά που παίζουν τένις ή βόλεϋ εμφανίζουν έντονο περιστασιακό ή συστηματικό πόνο στον ώμο. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει από έναν μικρό τραυματισμό (τενοντίτιδα) έως και μερική ή ολική ρήξη τενόντων του ώμου (στροφικού πετάλου). Η αντιμετώπιση συνήθως είναι συντηρητική για αυτές τις ηλικίες.
  • Κατάγματα: Ορισμένοι τραυματισμοί είναι έντονοι και προκαλούν κατάγματα. Ανάλογα την περιοχή, το βάρος και την ηλικία του παιδιού, αντιμετωπίζονται με την τοποθέτηση νάρθηκα ή γύψου στην πάσχουσα περιοχή.
  • Μυϊκές θλάσεις: Είναι από τους συχνότερους και λιγότερο σοβαρούς τραυματισμούς από αθλήματα. Συχνά τα παιδιά αμελούν να κάνουν διατάσεις πριν ή/και μετά την προπόνησή τους, γεγονός που αυξάνει κατά 20% την πιθανότητα να μυϊκών θλάσεων. Αντιμετωπίζονται πάντα συντηρητικά, κατόπιν σχετικών οδηγιών.

 

Πώς μπορώ να προλάβω τον τραυματισμό;

Η κατάλληλη προετοιμασία και αποθεραπεία είναι το παν. Ένας σωστός προπονητής θα εκπαιδεύσει το παιδί ώστε να αποφεύγει τέτοιου είδους τραυματισμούς. Φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα σετ πρώτων βοηθειών ή να βρίσκεστε σε οργανωμένο περιβάλλον, ώστε να παραχθούν στο παιδί άμεσα οι πρώτες βοήθειες.

Τι πρέπει να κάνω μετά τον τραυματισμό;

Επικοινωνήστε άμεσα με τον ορθοπεδικό σας, εξηγώντας του τα συμπτώματα. Είναι σημαντικό να μην αγχώνεστε χωρίς λόγο και να μην μεγαλοποιείτε αυτά που βλέπετε, ώστε να μην τρομάξει το παιδί. Ο πάγος είναι σχεδόν απαραίτητος στις περισσότερες περιπτώσεις σε αρχικό στάδιο. Πέρα από την κλινική εξέταση, είναι πιθανό να χρειαστεί ακτινογραφία ώστε να γίνει πλήρης και σωστή διάγνωση του τραύματος.

Το σημαντικότερο είναι να μην στερείτε την άθληση από τα παιδιά! Ατυχήματα συμβαίνουν παντού. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και…περαστικά!

 

Αδάμ Αθανάσιος, MD, FICS – Χειρουργός Ορθοπεδικός

-Μητροπόλεως 87, Θεσσαλονίκη

-6974108266

Share: