Η πατρότητα αλλάζει τον εγκέφαλο του άντρα;

Η πατρότητα αλλάζει τον εγκέφαλο του άντρα;

Η πατρότητα αλλάζει τον εγκέφαλο του άντρα;

Είναι γεγονός πως κανείς δεν είναι έτοιμος να γίνει γονιός. Δεν ξέρεις τι θα αντιμετωπίσεις, δεν ξέρεις αν μπορείς να ανταπεξέλθεις, αν θα είσαι άξιος. Στην αρχή, σε κατακλύζει φόβος, αγωνία και πραγματικά δεν το έχεις συνειδητοποιήσει ακόμα μέχρι να αρχίσεις να ξοδεύεις για κάποιον που ακόμα δεν έχεις καν συναντήσει. Είχες αρχίσει κάτι να αντιλαμβάνεσαι όταν άκουσες το χτύπο της καρδιάς του για πρώτη φορά στην επίσκεψή σας στο γυναικολόγο. Μετά το συζητήσατε, πετάξατε μερικές ιδέες για το όνομα, αλλά και πάλι δεν το «ένιωθες».

Οι γυναίκες από τη φύση τους ίσως είναι κάπως προετοιμασμένες, ίσως και πάλι όχι. Ίσως γιατί για εννιά μήνες το αισθάνονται μέσα τους, ίσως και πάλι όχι. Πρόσφατα πάντως έμαθα πως οι μπαμπάδες ανήκουν στο 6% των θηλαστικών ειδών του ζωικού βασιλείου, όπου  παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκτροφή των παιδιών και μάλιστα η πατρική φροντίδα περιλαμβάνει συχνά τις ίδιες συμπεριφορές με τη μητρική.

Ο ερχομός ενός παιδιού, οποιαδήποτε στιγμή και να το συνειδητοποιήσεις,  ενεργοποιεί στον εγκέφαλο τα δίκτυα που συνδέονται με την συναισθηματική επεξεργασία και την κοινωνική κατανόηση και εμφανίζεται ανεξαρτήτως φύλου στον κύριο φροντιστή του παιδιού. Επομένως, οι μπαμπάδες μπορούν και αυτοί να βιώσουν ορμονικές αλλαγές, όπως αύξηση των οιστρογόνων ορμονών, της ωκυτοκίνης («δένει» τον μπαμπά με το μωρό), της προλακτίνης και των γλυκοκορτικοειδών. Ο ερχομός ενός παιδιού προκαλεί νέους νευρώνες στον εγκέφαλο του μπαμπά για να μπορέσει να ανταποκριθεί καλύτερα στην νέα κατάσταση. Και ναι, ίσως να μην το πιστεύεις αλλά οι επιστήμονες είναι σίγουροι ότι οι μπαμπάδες είναι εξίσου ευαίσθητοι στις φωνές των παιδιών τους, όπως ακριβώς και οι μητέρες.

Βέβαια, έρευνες έχουν δείξει  πως οι μπαμπάδες υστερούν στην ανάκτηση μνήμης και το μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη λήψη αποφάσεων εξασθενεί, δίνοντας το πλεονέκτημα στις μαμάδες, οι οποίες θαρρείς μέσα σε ένα βράδυ γίνονται βασίλισσες του multitasking.

Στο τέλος της ημέρας γνωρίζουμε όλοι πως αυτό που επιθυμούμε είναι το καλό του μωρού. Το πατρικό ή το μητρικό «φίλτρο» δεν υπάρχει σε όλους. Ο ερχομός ενός παιδιού αλλάζει τα δεδομένα στη ζωή σου, τη ρουτίνα και τα ‘θέλω’ σου. Αφήνεις πίσω το ‘εγώ’ σου και βάζεις μπροστά το παιδί σου. Και αυτό δεν έχει να κάνει με το φύλο σου, αλλά με τί άνθρωπος είσαι. Μεγαλώνεις και ωριμάζεις και εσύ μαζί με το παιδί σου.

 

 

Share: