Πως να είστε σωστοί επαγγελματίες

Πως να είστε σωστοί επαγγελματίες

Υπάρχουν διάφοροι τύποι εργαζομένων, και είμαστε σίγουροι ότι τους έχεις ήδη συναντήσει. Άλλοι ανοργάνωτοι, άλλοι αγχώδεις και άλλοι κάπως..τεμπέληδες. Το να είσαι σωστός επαγγελματίας και να γίνεις περιζήτητος στον τομέα σου, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Θέλει κόπο, χρόνο και οργάνωση.

Να είσαι συνεπής

Το να είσαι συνεπής είναι το Α και το Ω στην προσπάθειά σου να γίνεις ο υπάλληλος της χρονιάς! Προσπάθησε να τηρείς τα deadlines σου, να πηγαίνεις στην ώρα σου στο γραφείο και να εμφανίζεσαι στην ώρα σου όταν έχεις meeting. Εάν πιστεύεις ότι κάτι δεν μπορείς να το προλάβεις, μην το αναλαμβάνεις! Θα το εκτιμήσουν σίγουρα οι συνεργάτες σου.

Να είσαι οργανωτικός

Κανείς δε θέλει για συνεργάτη κάποιον που επικρατεί χαμός στο γραφείο του ή ψάχνει τελευταία στιγμή έναν φάκελο ή ένα σημαντικό έγγραφο. Φρόντισε να τα έχεις όλα τακτοποιημένα -όσο γίνεται- στο γραφείο και τον υπολογιστή σου, και έτσι να είσαι σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.

Να ακολουθείς την πολιτική της εταιρείας

Είναι ένας από τους βασικότερους κανόνες. Δεν μπορεί να λέγεσαι σοβαρός επαγγελματίας εάν δεν γνωρίζεις από πριν τι πρεσβεύει η εταιρεία για την οποία εργάζεσαι και εάν δεν το υποστηρίζεις με κάθε τρόπο. Ακόμα και αν καμιά φορά τα προσωπικά σου πιστεύω έρχονται σε αντίθεση με αυτά, είναι καλό να μην το δείχνεις έντονα και να μην εκθέτεις τους ανωτέρους σου σε καμία περίπτωση.

Να εμπνέεις εμπιστοσύνη

Σε κάθε περίσταση και κάθε στιγμή της ημέρας. Φρόντισε να κάνεις έρευνα για κάθε ζήτημα που σε αφορά και να είσαι πάντα ενημερωμένος, ώστε να τεκμηριώνεις τις θέσεις σου όποτε χρειαστεί. Σε περίπτωση ομαδικής δουλειάς, φρόντισε να δίνεις τα εύσημα σε αυτόν που ανέλαβε κάποιο κομμάτι της και δείξε με κάθε τρόπο ότι είσαι πρόθυμος να βοηθήσεις και να συνεργαστείς.

Μην εμπλέκεις τα προσωπικά με τη δουλειά

Τα προσωπικά σου ζητήματα δεν είναι κατάλληλο θέμα συζήτησης στη δουλειά. Έχε υπόψιν σου ότι πολλοί μπορεί να τα εκμεταλλευτούν ποικιλοτρόπως με την πρώτη ευκαιρία, γι“αυτό ένας σωστός επαγγελματίας ποτέ δεν μεταφέρει την προσωπική του ζωή εντός γραφείου.

Μην προδίδεις αυτούς που σε στηρίζουν

Τεράστια κουβέντα αυτή. Σίγουρα πολλοί θέλουν να σου βάλουν τρικλοποδιά στην προσπάθειά τους να εξελιχθούν. Αφού λοιπόν τους αποφύγεις (αυτοί που αξίζουν ποτέ δεν χάνονται), μην κάνεις τα ίδια! Κανείς δεν εκτιμά κάποιον που είναι έτοιμος να χτυπήσει πισώπλατα ή που θέλει να σφετεριστεί την προσπάθεια των άλλων.

Να θυμάσαι ότι κάθε προσπάθεια και κάθε θυσία αργά ή γρήγορα θα αποδώσει. Να έχεις σταθερές απόψεις και σίγουρα όλοι θα σε εκτιμούν.

Share: