Πότε πρέπει να πάω το παιδί πρώτη φορά στον παιδίατρο;

Πότε πρέπει να πάω το παιδί πρώτη φορά στον παιδίατρο;

«Πότε πρέπει να πάω το παιδί μου πρώτη φορά στον παιδίατρο»;

 

Η μεγάλη μέρα ήρθε! Πλέον, είστε έτοιμοι να αναχωρήσετε για το σπίτι, σαν «οικογένεια». Και με το που βγαίνετε από το μαιευτήριο σκάνε όλα εκείνα τα ερωτήματα για γιατρούς, τροφές, ύπνο και η ανησυχία σταματημό δεν έχει! Το κύριο ερώτημα όμως είναι: «Πότε πρέπει να πάω το παιδί μου πρώτη φορά στον παιδίατρο»; Και ας τον αποχαιρετήσατε μόλις.

Υπάρχουν δυο κατηγορίες γονέων, αυτοί που δεν αφήνουν σε ησυχία τον παιδίατρο και εκείνοι που ντρέπονται να τον ενοχλήσουν. Όμως, να έχετε στο νου σας πως ο γιατρός που επιλέξατε θα πρέπει να ακούει και να καθησυχάζει κάθε σας αγωνία και φοβία, που μεταξύ μας λογικό είναι να υπάρχουν, ειδικά αν είναι το πρώτο σας  παιδί. Γι’ αυτό καλό θα είναι να κάνετε πρώτα μια έρευνα και να δίνετε προσοχή εκτός από την επιστημονική του κατάρτιση και την μεταξύ σας επικοινωνία. Θα πρέπει να νιώθετε άνετα να συζητήσετε μαζί του οποιαδήποτε απορία.  Ο παιδίατρος οφείλει να γίνει φίλος τόσο με τους γονείς, όσο και με το παιδί. Ως γονείς θα πρέπει να του μεταφέρετε –σε σωστές διαστάσεις σας παρακαλώ!- το πρόβλημα που ενδεχομένως έχει το παιδί και το μωρό σας θα πρέπει να «χαίρεται» όταν τον βλέπει καθώς θα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του.

Λοιπόν, φεύγοντας από το μαιευτήριο, ο παιδίατρος σας έδωσε όλες τις οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσετε τον πρώτο καιρό. Παρόλα αυτά εσείς θα ηρεμήσετε μόνο όταν ο γιατρός εξετάσει ξανά το μικρό σας και δείτε μαζί ότι αφορά τη διατροφή, το μπάνιο, τον ύπνο κ.λ.π. Καλό θα είναι δύο εβδομάδες μετά την «έξοδο» σας από το μαιευτήριο, να καλέσετε στο σπίτι τον παιδίατρο –ναι, όταν  αφορά βρέφη κάνουν και κατ’ οίκον επισκέψεις-  για έναν πρώτο έλεγχο. Να ξέρετε ότι γενικά οι ιατρικές παρακολουθήσεις θα πρέπει να γίνονται σε μηνιαία βάση μέχρι την ηλικία των 7-8 μηνών και μην αμελήσετε να τηρείτε ημερολόγιο επισκέψεων, παρατηρήσεων, μετρήσεων και στη συνέχεια εμβολιασμών.

Συχνό –αλλά όχι σωστό- φαινόμενο είναι το παιδί να δυσφορεί κάθε φορά που βλέπει το γιατρό. Προσπαθήστε να κάνετε την επίσκεψη ευχάριστη και αν είναι κάτι που επαναλαμβάνεται δείτε τι μπορεί να φταίει. Οι γονείς πολλές φορές κατακλύζονται από την αγωνία τους και δεν είναι σε θέση να κρίνουν πάντα  αν μια συμπεριφορά είναι φυσιολογική ή όχι. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να ρωτάτε ό,τι σας απασχολεί και να μην το θεωρείτε «χαζό». Ένα καλό tip είναι να έχετε από πριν σημειωμένες τις απορίες γιατί πάνω στην αγωνία σας ενδεχομένως να ξεχάσετε κάτι.

Ο πρώτος καιρός είναι πάντα δύσκολος και θέλει προσοχή. Εμπιστευτείτε το ένστικτο σας και μην φοβηθείτε να πάρετε τον παιδίατρό σας αν παρατηρήσετε κάτι περίεργο. Και προς Θεού: ο παιδίατρος ξέρει καλύτερα την κατάσταση της υγείας του παιδιού σας!

Να σας ζήσει! J

--------------------------------------------------------------------

 

Share: